Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kupte si stylové hodinky a pomůžete výrobě Huet Brothers Coupe

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Rodinný podnik Huet Brothers hodlá získat finance na dokončení vývoje svého sportovního kupé za pomoci elegantních hodinek a platformy Kickstarter.

Nizozemská společnost Huet Brothers se mezi malosériové výrobce sportovních vozů zařadili v roce 2007. Tehdy představili svůj nostalgický model HB Special s technikou britského roadsteru Triumph TR6. Začátkem roku 2012 byl odhalen projekt HB Coupé, který svými liniemi navazoval na roadster, ale technika již měla být použita moderní.

Při představení HB Coupé bylo uvedeno, že základem druhého modelu holandské značky bude karbonový monokok, v němž budou uloženy motory, převodovky a nápravy, pocházející od automobilky BMW. Zájemci o toto retro kupé měli mít navíc možnost volit jednu ze tří verzí odlišujících se vzhledem i výkony.

Ještě v průběhu roku 2012 došlo k několika změnám v projektu, z nichž tou nejvýraznější byl přechod od třílitrových zážehových šestiválců a dvoulitrových čtyřválcových turbodieselů značky BMW k benzinovému dvoulitrovému čtyřválci ve dvou výkonových verzích. Dárcem této pohonné jednotky se měla stát Mazda MX-5 třetí generace.

V září roku 2012 začala společnost Huet Brothers přijímat objednávky na svá kupé a plánovala výrobu omezenou na 40 exemplářů. Na jaře roku 2014 ovšem došlo k další změně, když se začalo plánovat, že se dárcem orgánů stane nová Mazda MX-5 čtvrté generace, což se mělo projevit i v prodloužení termínu dodávek prvních kompletních vozů.

Původně plánované spuštění produkce v roce 2015 se nakonec neodehrálo a dokončení vývoje nového modelu se nakonec ukázalo nad finanční možnosti Huet Brothers. Malá společnost naštěstí nevsadila všechno na jednu jedinou kartu v podobě nového modelu a podle oficiálních informací se netopí v dluzích, ale věnuje se dál své původní činnosti v podobě renovací veteránů a výrobě modelu HB Special na přímou objednávku.

Projekt vlastního kupé ovšem neskončil zcela u ledu a bratři stojící za firmou Huet Brothers se rozhodli, že se dokončení jeho vývoje a spuštění výroby pokusí financovat prostřednictvím internetové platformy Kickstarter, zaměřené na crowdfundingové financování nejrůznějších projektů.

Příznivcům svého projektu ovšem neslibují slevu na vůz, jehož vývoj ještě není dokončen, ale na oplátku jim za jejich finanční příspěvek nabízejí stylové hodinky HB Benefactor Chronograph podle vlastního návrhu. Ty jsou k dispozici za příspěvek 295 eur (zhruba Kč) a více. Design těchto hodinek je inspirován volantem a přístroji model HB Special. Srdcem hodinek je švýcarský strojek Ronda a volit lze z provedení Classic a Sport s průměry 40 nebo 42,5 mm.

V případě, že Huet Brothers získají potřebnou finanční podporu pro dokončení vývoje a rozběhnutí výroby ve výší necelých 115.000 amerických dolarů (kolem Kč), pak se můžeme těšit na kupé v provedení Classic a Road Racer. Základem obou verzí má být karbonový monokok, stojící za hmotnosti kolem 800 kg. V současnosti blíže nespecifikované pohonné jednotky mají nabízet výkon od 125 kW (170 k) do 228 kW (310 k).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)