Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lékaři hlásí: Až 42 % evropských řidičů postihuje mikrospánek!

Jan Mička
Diskuze (7)
Ne nadarmo se říká, že se má sedat za volant svěží a fit. Lékařský průzkum evropských řidičů však odhalil závažné skutečnosti!

Bolest očí, těžká víčka, silný pocit únavy – přesně tyto příznaky každý den pociťuje až 42 % evropských řidičů. Mohou přitom vyústit v krátký, leč neméně nebezpečný mikrospánek. Následky jsou poté alarmující. Mikrospánek totiž může až za 20 % nehod osobních automobilů a pravděpodobnost, že usne řidič kamionu, je o 10 až 30 % vyšší.

Za výsledky stojí vědci z Kolína nad Rýnem, zabývající se výzkumem spánku. Klasický mikrospánek prý netrvá déle než tři až pět sekund, což ale v rychlosti 130 km/h znamená ujetí stovek metrů. Bezvládný řidič velmi snadno ztratí kontrolu nad vozidlem a výsledky takového scénáře si jistě dovedete představit. Pokud se mikrospánek prokáže jako příčina dopravní nehody, úměrně tomu jsou vysoké i tresty. I v případě, že svým jednáním nezpůsobíte smrt, totiž stále nemáte vyhráno. Hrubá nedbalost je klasifikována stejně tvrdě jako když usednete za volant v podnapilém stavu. Ve vzduchu pak visí trest odnětí svobody až na pět let.

I když nové vozy disponují systémy rozpoznání únavy, lidské tělo si stejně samo řekne, kdy má dost. Kolikrát si přitom stačí udělat přestávku v řádu několika minut a na silnice se vracíte s docela jinými pocity. Čerstvý vzduch a dostatečný přísun tekutin jsou základ, krátký spánek v zaparkovaném voze je však zdaleka nejlepší.

Jan Mička
Diskuze (7)
5. 11. 2013 10:20
42% my ass
:yes: :yes:

To je zase výmysl :-))) O mikrospánku více tady: [odkaz] doufám, že vás to trošičku poučí.-

Mikrospánek může trvat mnohem dýl, než se popisuje.
1. 11. 2013 10:18
Re: sakra!
Mikrospánek že je vynechání činnosti mozku? Ale prosímvás, mozek pracuje i ve spánku, jen v "jiném módu". Takže byste si spíš i vy měl nastudovat, co to je mikrospánek :-| [odkaz]
16. 10. 2013 01:09
Jak změřili těch 42%?
Zase jenom kecy, Toto číslo nemůže nikdo vědět a objektivně změřit. Třebaže rohlíkem se nechá opít dost lidí, ovčího typu. Co mě ale více zaráží, je skutečnost, že opravdová únava je za volantem mnohem nebezpečnější, než usednout do sedla řidiče třeba po jednom nebo dvou pivech. Ale naprosto nikdo zodpovědný to neřeší. Hlavně, že jde něco snadno změřit, a někoho potresat.
Že?, vy bando pokrytců! (kterých se to týká a kteří s tím souhlasí)
15. 10. 2013 23:12
Re: auta jezdí sama
Prozatím si určitě zdřímnout nebudeš moct. Budeš muset auto hlídat, protože budeš pořád zodpovědný za bezpečnost. Ale jede jim to pěkně.
Avatar - vabis
15. 10. 2013 21:49
auta jezdí sama
ale mikrospánek, pche >:D člověk už si bude muset natáhnout budík, aby nezaspal cíl ;-) [odkaz]