Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus prý letos představí hned tři sportovní modely F s motory V8

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Na své by si měli přijít milovníci sportovně laděných kupé, sedanů i prémiových limuzín.

Koncem loňského léta se na veřejnost dostaly spekulace, podle nichž Toyota zastavila další vývoj motorů V8 a obrátila svou pozornost na přeplňované vidlicové šestiválce a elektrifikované pohonné jednotky. Podobný krok se dal samozřejmě očekávat, přesto nás tato zpráva mrzela. A to zejména kvůli Lexusu.

Prémiově zaměřená dceřiná značka Toyoty totiž v posledních letech postavila několik naprosto fantastických modelů s motorizací V8, které nás kromě tradičně luxusního zpracování ohromovaly i jízdními zážitky a jedinečným zvukem. A všichni jsme doufali, že jich bude víc. A ideálně s označením F, což je pro Lexus označení vrcholných sportovních variant.

Nyní se však znovu objevilo světlo na konci tunelu. Japonský web Best Car totiž přinesl zajímavé spekulace, podle nichž se Lexus chystá představit v listopadu tohoto roku hned tři sportovní modely s označením F osazené vidlicovými osmiválci.

Jako první by měl být představen sportovní sedan Lexus IS F, který by měl být osazen klasickým 5,0litrovým atmosférickým motorem V8, známým z modelů Lexus RC F nebo luxusního kupé i kabrioletu LC 500. Výkon by přitom měl být naladěn na zhruba 354 kW a 535 N.m.

O přenosu točivého momentu na asfalt se japonští kolegové nezmiňují, IS F by však pravděpodobně mohlo dostat osmistupňovou automatickou převodovku a pohon zadních kol. Kromě toho se počítá s agresivnějším body-kitem, výztuhou karoserie a dalšími úpravami podvozku.

Po menším sportovním sedanu IS F by měla následovat sportovně laděná vlajková loď automobilky, tedy limuzína LS F. Pod její kapotu by se přitom měl nastěhovat zcela nový dvakrát přeplňovaný 4,0litrový vidlicový osmiválec, který má podle Best Car nabídnout výkon okolo 493 kW a 650 N.m točivého momentu.

Vlajková loď pak samozřejmě dostane i další úpravy, díky kterým by ve výsledku měla být schopná konkurovat modelům jako je končící Mercedes-AMG S63 (450 kW) nebo BMW M760Li (448 kW). A nakonec to nejlepší.

Dvakrát přeplňovaná 4,0litrová V8 by se totiž měla objevit i pod kapotou modelu LC F, což je projekt, o kterém se již delší dobu hovoří jako o pozastaveném. Podle japonských kolegů z Best Car by ale měl být třetí listopadovou novinkou. Zvýšenému výkonu by měly odpovídat další úpravy šasi, které dostane další výztuhy, odlehčení některých dílů podvozku, upravené zavěšení, 21“ kola a další užitečné drobnosti.

Prozatím se stále bavíme pouze o spekulacích, pokud by se ale potvrdily, máme se v listopadu opravdu na co těšit. Zůstává však otázkou, zda by se trojice nových F modelů vůbec podívala do Evropy. Současná generace modelu IS se zde totiž neprodává a je jen otázkou, zda by dvakrát přeplňované osmiválce až příliš neprovokovaly v oblasti emisí.

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
10. 2. 2021 13:22
Re: Prosíme doručit
No podle počtu přístupů = to čte (mnohomnohomnoho)NÁSOBNĚ víc lidí = než těch pár co reálně diskutuje ;-)
Avatar - speedfred
10. 2. 2021 13:19
Re: Prosíme doručit
🤣🤣🤣 kľudne si môžem písať sám so sebou.🤷
Avatar - Hammunasakra
10. 2. 2021 12:35
Re: Prosíme doručit
Jj s palcováním docela dobře funguje styl stádo na první ať :no: nebo :yes: se (spíš) nabalují další a další :-O :D

Já bych udělal to co jsem už udělal = zavedl a po (smutných) zkušenostech zrušil, ale to tady asi nehrozí a protože tady jde zřejmě JEN o to kliknutí = tak spíš nezavedou ani od koho (protože v tu chvíli by ASI těch palců/kliknutí DOST ubylo? :*)
Avatar - Hammunasakra
10. 2. 2021 12:31
Re: Prosíme doručit
Tak TOHLE mi ještě nikdy nikdy nenapsal = a ještě nikdy jsem na to nikomu neodpověděl :-!

Jinak s tim paní = di do https://mapy.cz/zakladni?…
Avatar - speedfred
10. 2. 2021 12:24
Re: Prosíme doručit
ešte raz pani Hamuna : Tento uživatel je na vašem hate-listu, jeho příspěvky jsou skryté.