Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Malý vůz pro Chrysler vyrobí čínská Chery

Dan Vořechovský
Diskuze (18)
Vyrábět menší automobily se podle automobilky Chrysler ve Spojených státech nevyplatí a tak si malý vůz nechají Američané vyrobit v Číně.

Americká automobilka Chrysler oficiálně oznámila, že DaimlerChrysler uzavřel s pátou největší čínskou automobilkou Chery (v Číně známé jako Qirui) předběžnou smlouvu na výrobu malého vozu. Platnost dohody musí být ještě schválena dozorčí radou koncernu DaimlerChrysler a také čínskou vládou. Schválení se dá očekávat nejdříve během následujícího měsíce.

Automobilka Chrysler již dříve uvedla, že bude-li v budoucnu vyrábět malý vůz, učiní tak ve spolupráci s vybraným partnerem, neboť výroba ve Spojených státech by nebyla dostatečně lukrativní. Cílem je nasytit rostoucí poptávku po menších a úspornějších vozech na trzích v severní Americe a také rozšířit nabídku svých vozů na evropských trzích.

Prezident a ředitel společnosti Chrysler Group, Tom La Sorda, potvrdil, že smlouva s čínskou společností se týká výroby malého automobilu. Upozornil také na to, že automobily z tohoto segmentu se ve Spojených státech nevyrábějí, ale jsou na tamní trhy dováženy z Asie. Důvodem jsou náklady a proto se Chrysler rozhodl pro čínského partnera. Obavy z kvality vozu vyráběného v Číně La Sorda zásadně odmítl. Podle něj budou týmy amerických inženýrů, designérů a kontrolorů kvality spolupracovat s čínskou firmou tak, aby byly splněny ty nejpřísnější požadavky na kvalitu.

La Sorda také uvedl, že spolupráce s čínskou firmou neznamená konec vývoje studie kompaktního vozu Hornet kompaktního vozu Hornet, která byla představena na autosalonu v Ženevě. Mezi řádky tak naznačil, že Hornet zřejmě není budoucím čínským Američanem.

Dan Vořechovský
Diskuze (18)
Avatar - prekladys
5. 1. 2007 12:24
Re: LOL - American Dream
pěkná diskuze, kluci. mezi vaše postoje se vejde celý automobilový svět. chtělo by to trochu odstupu ;-)
Avatar - Lonestarstate
5. 1. 2007 10:36
Re: LOL - American Dream
To máš pravdu. Nicméně pokud si myslíš, že Chrysler zůstane jedinou značkou na světě, která bude čínské výrobky prodávat mimo Čínu a ostatní včetně Toyoty, Citroenu, GM, VW atd čínské kapacity budou neustále využívat jen pro čínské potřeby, tak si naivní. :-) Ale spíš to sám víš. Takže v tomhle není DaimlerChrysler "tak špatný". On je "tak napřed".
Avatar - Lonestarstate
5. 1. 2007 10:14
Re: LOL - American Dream
Licenční výroba je Samand. Dong Feng Citroen je přesně to, co Daewoo Chevrolet. žádná jabka hrušky. Každopádně je to jen výroba malých zmetků pro lidi, co mají rádi místo aut malé zmetky. A mě je úplně jedno, jestli se budou vyrábět ve Francii nebo ve Vietnamu. Takže nemám důvod, aby mě to rozhněvalo. Velký poctivý auta se stále vyrábí jen v USA. :yes:
5. 1. 2007 10:01
A bude hur
A bude hur, zvykejme si..... svet (AUTA) uz proste nejsou to, co byvala. Ale zato si auto muze dovolit kazdy....
Avatar - Lonestarstate
5. 1. 2007 09:43
Re: LOL - American Dream
Pravil obdivovatel Dong Feng Citroen a íránského Samand. :no: