Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes Vision GST: studie blízká sérii

Ondřej Láník
Diskuze (14)
Mercedes připravil pro americké publikum premiéru přepracované studie GST, která je podle automobilky velmi blízká podobě nové řady, která příjde na trh na začátku roku 2005.

Jméno GST již Mercedes-Benz uvedl na autosalonech v roce 2002 (více najdete zde). Právě zveřejněné fotografie ukazují usedlejší méně futuristický styling nové studie Vision GST, která má zřejmě finální podobu. Spekuluje se o názvu budoucí řady, která asi opustí tři písmena použitá u studií a omezí za na jednoduché označení R. Nová studie má oproti původnímu GST méně sportovní siluetu, dveře a provedení bočního prosklení je nyní reálnější.

Rozměrná karosérie je mixem tříd SUV, MPV a kombi, tolik oblíbených v zámoří. Nová řada bude komfortním vozem s prostorným interiérem (vzdálenost mezi první a druhou řadou sedadel je 920 mm), šesti samostatnými sedadly, panoramatickou střechou a nezbytnou komunikační, navigační a zábavnou elektronikou na palubě. V USA nezbytné držáky na nápoje jsou zabudovány také do středové konzoly mezi zadními sedadly. V dvoumístném uspořádání sedadel je k dispozici 2030 litrů užitného objemu pro zavadadla.

Hybridní pohon jsme již viděli u Visionu CLS. Vision GST s kombinací dieselu V8 (184 kW) a elektromotoru (50 kW) zrychluje z klidu na 100 km/h za 6,6 s. Maximální točivý moment hnacího ústrojí je 860 Nm. Elektromotor pohání vozidlo v režimech, kdy by diesel nepracoval efektivně-pomalá jízda, jízda v koloně s častým zastavováním a rozjížděním, při parkování. Při brzdění se stává z elektromotoru generátor, který dobíjí trakční baterie. Ke studii patří taky 21palcová kola a vzduchové odpružení AIRMATIC, které bude zřejmě i ve výbavě sériové verze.

Definitivní sériová podoba se představí asi na podzimním pařížském autosalonu v roce 2004, sériová výroba začne v roce 2005.

Pro USA je v plánu verze s prodlouženým rozvorem a osmiválcovými zážehovými motory, Evropa může očekávat kratší verzi vybavenou i 6 nebo 8válcovými vznětovými motory.

Zde si můžete stáhnout plakáty Mercedesu Vision GST.

Ondřej Láník
Diskuze (14)