Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morgan LifeCar s palivovými články za rok v Ženevě?

Kamil Kýr
Diskuze (12)
Vedle automobilů s klasickým pohonem se rodinná automobilka snaží vyvíjet i budoucí alternativy s hybridním pohonem. Podaří se jeho konečnou podobu představit na autosalonu v Ženevě v roce 2008, tak jak automobilka slibuje?

Hybridní vůz existuje téměř dva roky jako koncept, ovšem stále se mění, stále se vyvíjí. Nyní přichází automobilka, jejíž modely donedávna jezdily výhradně s karoseriemi s dřevěnými rámy, s konečnou vizuální studií LifeCaru.

Morgan LifeCar kombinuje sportovní duch s úsporným a k přírodě šetrným provozem. Koncepčně ctí model Morgan Aero 8, ze kterého vychází, ovšem k typickému designu zlaté éry automobilismu 30. let přidává ještě o něco více futurismu, než u předešlých, klasicky poháněných modelů. Výrobce chce dokázat, že i automobil s nulovými emisemi může sportovně nejen vypadat, ale mít i sportovní charakter z hlediska jízdních vlastností.

Technologické specifikace zatím na rozdíl od bouřlivého vývoje vzhledu zůstávají; vůz je založen na principu vodíkových palivových článků. Pohonná jednotka bude zdrojem energie pro čtyři oddělené motory, ukryté v kolech. O dostatečnou sílu potřebnou k okamžitému zrychlení se budou starat sofistikované vysokokapacitní kondenzátory.

Cílem projektu vývoje hybridního automobilu je minimalizace provozních nákladů, dosáhnutí dojezdu alespoň 200 mil (asi 320 km) a snaha překonat vstupní bariéry v zavádění tohoto relativně nového způsobu pohonu do výroby.

Na vývoji LifeCaru se podílí nejen mateřská Morgan Motor Copany, ale i Oscar Automotive, dvě přední britské univerzity (Cranfield a Oxford), QinetiQ (vývoj pohonné jednotky) a Linde AG.

Kamil Kýr
Diskuze (12)
21. 3. 2007 23:01
Re: zvuk... nahraješ!
A načo sa vôbec do áut montujú tlmiče. Sme predsa za ten najýdzejší zvuk, no nie? ;-\
20. 3. 2007 23:10
Vodíkový Morgan
Zas jeden článek typu blablabla.........
20. 3. 2007 14:30
Re: Moderní klasika
:yes:
20. 3. 2007 09:49
Moderní klasika
Ten design je přímo úchvatný,takový hybrid bych si nechal líbit :yes: