Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MS sajdkárkrosu v Lokti: Čermák je velkým favoritem

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Český sajdkárkrosař Ondřej Čermák přijíždí do proslulých Loketských serpetin jako lídr mistrovství světa. Společně s Nizozemcem Etiennem Baxem totiž vyhráli úvodní podnik v nizozemském Markelu a ve druhém vystoupení v MS jsou tak právem považováni za největší favority. „Po výhře v prvním závodě a několika úspěších v nizozemské mistrovství jsem na tuhle pozici zvykl,“ říká Ondřej Čermák.

Pro tento rok jste změnil parťáka za řídítky. Bylo těžké si zvykat?

Na špičkové úrovni jsou tihle kluci přibližně stejně rychlí. S Etiennem jsme trénovali tři týdny ve Španělsku a myslím, že jsme si sedli jezdecky i lidsky.

Můžete přiblížit vaši práci při závodě?

U sajdkáry existuje riziko převrácení ve velké rychlosti. Mojí povinností je vyvažovat odstředivé síly v zatáčkách a na nerovnostech. Při skocích, které jsou v našem sportu hodně atraktivní, musím držet motorku rovně ve skoku i při dopadu.

Co říkáte na náročné trati v Lokti?

Mám z téhle trati trochu respekt. Určitě je špičková s kvalitním povrchem a se spoustou technických míst. Prudká klesání jsou náročná a zabrat dostane zejména motor, jehož naladění bude tady zvláště klíčové.“

Promotér světového šampionátu Martin Beňa před závodem řekl: „Loket je ve světě motokrosu fenomén. To, že se nám podařilo sajdkárkros na tuto trať vrátit je něco, o co jsme usilovali od chvíle, kdy jsme se stali promotéry šampionátu. Pro fanoušky je to bezesporu jeden z vrcholů domácí motoristické sezony obecně. Pověst této trati a skvělé zázemí přilákaly na start 42 posádek, což je rekordní počet v době po pandemii. A co nás těší je to, že český fanoušek bude moci fandit Ondřejovi Čermákovi, který by mohl udělat právě na domácí půdě další krok k vysněnému titulu. Doufáme, že se vydaří počasí, a přijde ho podpořit co nejvíc fanoušků.“

Na startu se mohou diváci těšit na rekordní počet 42 posádek v MS sajdkárkrosu a 25 posádek v rámci doprovodného mistrovství Evropy čtyřkolek. Kromě Ondřeje Čermáka se v Lokti představí další posádky s českými jezdci – Lukáš Černý-Dominik Chopin, Jan Boukal-Radek Vitoň, Jakub a Tomáš Vejchodové, Ladislav a Vítězslav Pečové, Martin Žižlavský-Jan Hanulík, Robert Diblík-Michal Gábor, Dominik Vach-Lukáš Čiko a Jason van Daele-Miroslav Zatloukal.

Program

Sobota – 14.45 kvalifikace MS sajdkárkrosu, skupina A, 15.45 kvalifikace MS sajdkárkrosu, skupina B, 16.40 ME čtyřkolek, 1. jízda, 17.30 MS sajdkárkros, poslední šance.

Neděle – 11.30 ME čtyřkolek, 2. jízda, 13.00 MS sajdkárkros, 1. jízda, 14.00 ME čtyřkolek, 3. jízda, 15.45 MS sajdkárkros, 2. jízda.

Průběžné pořadí MS (po 1 ze 7 závodů): 1. E. Bax, Čermák (Fr., ČR/Husqvarna) 50 bodů; 2. Varik, Kunnas (Est., Fin./AMS) 42; 3. Wilkinson, Millard (Brit./AMS) 35; 4. Van Werven, Van den Bogaart (Niz./TM) 33; 5. Veldman, Janssen (Niz., Bel./KNMW) 32; 6. Wijers, Van der Puttes (Niz./Zabel) 28.

Kalendář 2022 – 24. 4. Markelo (Nizozemsko), 22. 5. Loket (Česko), 26. 6. Lommel (Belgie), 3. 7. Lange (Estonsko), 3. 9. Dalečín (Česko), 18. 9. Rudrrsberg (Německo). Pohár národů – 24.-25. 9. Kramolín (Česko).

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme