Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na Slovensku by se letos mohlo vyrobit více než 600.000 aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
Výroba vozidel a komponentů pro automobilový průmysl patří k tahounům slovenské ekonomiky.

Trojice automobilek Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors, které mají své závody na Slovensku, by letos mohla vyrobit rekordních více než 600.000 vozidel. V rozhovoru pro deník Pravda to řekl prezident Sdružení automobilového průmyslu Jozef Uhrík. Výroba vozidel a komponentů pro automobilový průmysl patří k tahounům slovenské ekonomiky.

Doposud nejvíce vozidel opustilo montážní linky slovenských automobilek v roce 2008, kdy se vyrobilo téměř 576.000 aut. O rok později produkce kvůli světové hospodářské krizi propadla na 463.000 vozidel, loni však stoupla na 557.000 aut. "Růst by měl pokračovat také v tomto roce a předpokládáme, že by mohl být na úrovni 13 procent. Určitě bychom měli překročit 600.000 hranici vyrobených aur a tento rok tak bude největší v historii slovenského automobilového průmyslu," míní Uhrík.

Zvýšení produkce se podle šéfa sdružení zřejmě nepromítne v růstu zaměstnanosti v automobilovém průmyslu, kde pracuje přibližně 68.000 lidí. Během krize se totiž firmy zaměřily na zvýšení produktivity práce a díky novým opatřením asi nebudou přijímat nové zaměstnance. "Personální oddělení se budou spíše zaměřovat na získání kvalifikovaných lidí od konkurence," poznamenal Uhrík.

Nejdéle na Slovensku působí německá automobilka Volkswagen, a to od roku 1991. Zaměřuje se hlavně na montáž luxusnějších sportovně-užitkových vozidel (SUV) Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne. Tento rok plánuje v bratislavské továrně zahájit sériovou produkci nového rodinného auta, které se však naplno bude vyrábět až příští rok. V budoucnu by Volkswagen mohl podle Uhríka montovat 400.000 vozidel ročně.

Francouzský PSA Peugeot Citroën spustil produkci v trnavském závodu v polovině roku 2006, koncem tohoto roku začala výrobu nedaleko severoslovenské Žiliny také korejská Kia Motors. Kia plánuje upravit svůj výrobní program, se závodem Hyundai v českých Nošovicích by si měly vyměnit produkci některých modelů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
Avatar - Ronault.
15. 2. 2011 23:27
Re: Su Cesi normalni?- uplny sexizmus
To je náš český zdravý rozum :-) Asi ho na SK nemaj rádi, teda on to má rád jenom doma za pecí.
15. 2. 2011 22:44
Re: Su Cesi normalni?- uplny sexizmus
Ale ináč si zdravý a jesť ti chutí...(?) :-! V tomto príspevku je jediný rozdiel medzi "zdravým rozumom" a tebou iba ak v tom, že píšeš slušne a trochu zrozumiteľne... Duševná úroveň vyzerá byť na podobnej úrovni...
Avatar - Trábošík
15. 2. 2011 21:18
Re: Rodinné auto?
Přesně tak :yes:
15. 2. 2011 20:31
Re: No prosim, na Slovensku ziadne cobylovanie
:yes: :yes: :yes:
Avatar - Eddy82
15. 2. 2011 19:52
Rodinné auto?
Bolo by dobré, keby sa novinári naučili, že NSF, čo je New Small Family, neoznačuje žiadne rodinné autá, ale rodinu nových malých vozidiel. To rodinné auto je strašná kravina, a ešte k tomu to prezentujú motoristickí novinári!!!