Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Návrat kultovního Velorexu. K mání je za šest stovek

Lukáš Volšický
Diskuze (7)

Český výrobce stavebnic Merkur prodává dokonalou miniaturu ikonického hadráku. Sestavte si kovový Velorex za pár stovek a zavzpomínejte na minulost československého motorismu.

„To je hadrák, pane. Ten neublíží, ten leští.“ nebo „Já to dávám do čistírny.“ jsou legendární hlášky z československé komedie „Vrchní, prchni!“, které dodnes dokonale popisují kultovní Velorex. Právě falešný vrchní Dalibor Vrána, ztvárněný Josefem Abrhámem, z originální tříkolky udělal opravdovou československou klasiku, jakou obdivují všichni nadšenci do socialistických aut.

Kultovní Velorex je na světě už více než sedmdesát let a vznikl, když se bratři Stránští z České Třebové odvážili a pokusili spojit výhody motocyklů a automobilů v jediném silničním vozidle. Hadrák původně vznikl jako invalidní vozítko s koženkovým potahem a tehdy jednoduše dostupnými motocyklovými motory Jawa o kubatuře od 250 do 350 kubických centimetrů.

Merkur Velorex z 295 dílů

A teď jej můžete mít doma i vy, i když mu bohužel bude chybět ikonický koženkový kabátek. V minulosti velmi populární značka kovových stavebnic Merkur uvedla slavný Velorex do své aktuální nabídky modelů, který si můžete smontovat z 295 dílů. Výrobce uvádí, že miniatura je o rozměrech 28 x 18 x 50 centimetrů.

Nová stavebnice je současně kompatibilní s již existujícími komponenty Merkur, takže vás nijak neomezuje v další kreativitě. Zapojte fantazii a zkuste vylepšit tehdejší přešlapy konstruktéru, nebo vymyslet, jak by původní tříkolový Velorex vypadal se čtyřmi koly. Minimálně by působil dospěleji.

Video se připravuje ...

Malý Velorex od Merkuru se již prodává v českých obchodech s doporučenou maloobchodní cenou 599 Kč. Postavíte si jej jako parádní dekoraci do vašeho obýváku nebo kanceláře?

Lukáš Volšický
Diskuze (7)

Doporučujeme

2. 7. 2023 11:19
Re: Merkur se učí od Lega
Odkiaľ si? Tomu kraju sa asi radšej vyhnem.
Avatar - Barry Lyndon
1. 7. 2023 22:13
Re: Merkur se učí od Lega
Co jsem tak slýchám od známé učitelky MŠ, tak nastrkat si ty šroubečky a matičky do nosu zvládne i pětiletej (a možná i starší) votroubek... :D
1. 7. 2023 14:45
Re: Merkur se učí od Lega
Tá 5+ na krabičke neznamená, že to 5-ročné dieťa zvládne zložiť, ale niečo iné, hádaj čo...
A že ty Lego ani Merkur nezvládaš neznamená, že to dnešné deti nevedia. Možno si práve ty tá výnimka... :-[]
Avatar - panjawa
1. 7. 2023 12:45
Re: Upřesnění
Ač jsem z Moravské Třebové, tak sváma musím souhlasit :yes:
Avatar - Barry Lyndon
1. 7. 2023 11:02
Merkur se učí od Lega
Tyhle "designové" kousky dávají smysl spíš, než obyč univerzální stavebnice (ty děti moc nebaví, ani to Lego, natož Merkur) :yes: . Výrobce stavebnic dnes zahraňují hrající si dospělí (ještě pamatujeme Sheldonovu hvězdu smrti, že...) :-)

(mimochodem chtěl bych vidět, který pětiletý dítě (viz. údaj na krabičce) tohle smontuje...) :D