Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejmenší formule na světě je velká jako zrnko písku

David Bureš
Diskuze (10)
Peel P-50 je považován za nejmenší sériový automobil světa. Rakouští výzkumníci se rozhodli postavit vozidlo ještě mnohem menší.

Tým z vídeňské technické univerzity umí vyrobit plastiky velké jako zrnko písku. Rychlost výroby takového díla demonstrovali vědci na modelu monopostu formule 1, který vznikl za zhruba čtyři minuty.

Výsledkem je model formule dlouhý 0,285 milimetru, který je tvořen 100 vrstev. Každá z nich se přitom skládá z 200 jednotlivých vytištěných čar.

Ke zhotovení tohoto nanoobjektu slouží speciální 3D tiskárna, jejíž rychlost tisku činí až pět metrů za sekundu. To je podle rakouských vědců světový rekord, jiné takové tiskárny umí tisknout jen rychlostí několik milimetrů za sekundu.

Dosud výroba takových plastik trvala mnohem delší dobu, hodiny nebo klidně i dny. Díky technice a materiálů vídeňské univerzity je však možné proces výroby zkrátit 500krát až 1.000krát.

Tento speciální tisk se oficiálně nazývá dvoufotonová litografie. Ta používá laserový paprsek, který ztvrzuje kapalnou pryskyřici. Díky tomu paprsek za sebou zanechává řadu polymerů širokou jen několik milimetrů.

Na rozdíl od běžných 3D tiskáren, které přidávají vrstvy na povrch objektu, umí tato technika vytvořit pevný materiál kdekoliv v tekutině.

Výrobou nanoobjektů v podobě formule 1 nebo vídeňské katedrály svatého Štěpána se vědci jen nepředvádějí, tato technika má být v budoucnu používána pro tvorbu malých biomedicínských dílů.

Nejmenší sériové auto světa – Peel P-50 – je tak proti miniaturnímu modelu formule z dílny rakouských vědců ještě velký obr. Peel však má velkou výhodu – díky motoru může jezdit. To nejmenší formule světa neumí, tedy alespoň zatím.

David Bureš
Diskuze (10)
Avatar - jozephko
25. 3. 2013 17:50
Trochu poopravím údaje o rýchlosti
Mám 3D tlačiareň od Prušy a tá dokáže bez problémov pracovať s rýchlosťou 100-200 mm/s. Takže údaj o pár milimetroch je zavádzajúci.
Na druhej strane rýchlosť 3D tlače v metroch za sekundu je fascinujúca.
25. 3. 2013 16:01
Re: Pánové z redakce
Třeba tě jednou nanotechnologie spraví, až obtiskneš hlavu do airbagu, co víš >:D
nic naplat, asi není co psát...
Avatar - LEGOPARK
25. 3. 2013 13:49
Re: Kvalita
To by aj mna uprimne zaujimalo.
Avatar - H.Karlik
25. 3. 2013 13:41
Kvalita
Zajímá mě, jestli si redakce aspoň připouští tu klesající kvalitu a zvyšující se nespokojenost čtenářů?!
Avatar - Stejsn
25. 3. 2013 13:30
Pánové z redakce
radši nepublikujte nic, než rok staré naprosto OFF-TOPIC články. Tohle má být auto.cz. Méně znamená více, v tomhle případě si radši určitě přečteme méně článků, avšak kvalitních, než hafo takovýchto, které s auty nemají společného lautr nic. :no: