Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nenápadná Škoda Octavia byla u zrodu trendu, kterému Češi propadli. Nic jí nechybělo

Lukáš Prejzek
Diskuze (0)

Škoda Octavia se pohonem všech kol chlubí už od první novodobé generace. Vzpomenete si, kdy se s konfigurací 4x4 ukázala úplně poprvé? Malá nápověda – jak jinak než ve formě atraktivního výstavního konceptu. Dnes patří k největším ozdobám továrního muzea.

Jestliže byl některý rok v uplynulých desetiletích pro Škodovku opravdu přelomový, pak si dovolíme zmínit letopočet 1998. Ve zmíněné sezoně sice veřejnost žádnou radikální novinkou neohromila, ale malých radostí pro motoristy představila obrovskou spoustu. Nejprve na jaře v Ženevě veřejnosti odhalila felicii s novou tváří, jejíž základní proporce a stavbu nosí na přídi veškeré škodovky dodnes.

Současně ukázala sériovou podobu Octavie Combi, jejíž elegantní silueta nás půl roku předtím uchvátila na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. A aby novinek v této modelové řadě nebylo málo, postupně během roku vyrukovala octavia s natolik nečekanými a atraktivními přírůstky, až česká motoristická veřejnost hrdě začala téměř přehlížet vozy západních značek…

Na nejlepší možné cestě

Přestože vnější design Škody Octavia z roku 1996 se lidem vesměs zamlouval, lacině působící palubní deska ani přes skvělou přehlednost příliš obdivu nesklízela. Lichotivě nevypadal ani rozvor náprav 2512 mm, sdílený s ostatními kompaktními modely koncernu Volkswagen. Uvnitř svébytně působící limuzíny si zkrátka cestující zasloužili více prostoru. Tento nedostatek vyřešila až prodloužená verze liftbacku Long, která dorazila s příslibem dočasného modelu, jejž brzy vystřídá důstojný velký sedan.

Palubní deska se spolu s luxusní Octavií Laurin & Klement představila světu rovněž na podzimním autosalonu v Paříži. A současně se pod její kapotu dostaly špičkové a později velmi žádané motory: přeplňovaný zážehový čtyřválec 1.8 Turbo o úctyhodném výkonu 110 kW a vznětový 1.9 TDI, podávající 81 kilowattů.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Lukáš Prejzek
Diskuze (0)

Doporučujeme