Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová německá koalice počítá se zavedením dálničního mýta pro cizince

David Bureš
Diskuze (13)
Zavedením mýtného chce Německo získat více finančních prostředků pro stavbu a rekonstrukci silnic a dálnic.

Německo má dva měsíce po volbách novou vládní koalici, dohodli se na ní konzervativci (CDU/CSU) a sociální demokraté (SPD). Součástí dohodnuté koaliční smlouvy, kterou ještě musí ve vnitrostranickém referendu schválit členové SPD, je i plán na zavedení dálničního mýta pro cizince.

S dálničním mýtným tak budou muset počítat i čeští řidiči, kterým se tím pádem cesta do západní Evropy prodraží. Německým spolkovým sněmem by příslušný zákon mohl projít již v příštím roce.

Mýtné pro cizince tak bude nejdříve zavedeno v roce 2015. Výše plánovaného mýta je zatím neznámá, deník Zeitung Rheinische Post však naznačuje cenu 100 eur za roční známku, což je při současném kurzu asi 2.700 korun.

Představitelé vládní koalice se shodli na tom, že dálniční známky pro cizince musí splňovat evropské normy. Evropská unie totiž dříve myšlenky na mýtné pro cizince kritizovala s tím, že by jeho zavedení bylo pro občany ostatních států unie diskriminační.

Podle dřívějších návrhů si dálniční známku budou muset pořídit všichni řidiči, i ti němečtí. Těm by však byla proplacena poté, co zaplatí silniční daň.

O zavedení mýtného na německých dálnicích pro osobní automobily se hovoří již delší dobu. Tímto krokem chce Německo získat více finančních prostředků pro sektor dopravy.

Další finance do rozpočtu má přinést i rozšíření mýtného pro nákladní vozy, tento plán však koaliční smlouva nezmiňuje. Nově by za použití dálnic a vybraných silnic mohly platit už nákladní vozy nad sedm tun, zatímco dnes se týká jen vozidel nad 12 tun.

David Bureš
Diskuze (13)
Avatar - vabis
28. 11. 2013 00:26
dvojí ceny
Záleží kolik. ...Na druhou stranu, je to legální účtovat každému jinak?
27. 11. 2013 21:55
Re: Aky pozic...
Hlavne uvazuji o rocni castce 80 EUR to je kolem 2000 korun za Nemeckou dalnicni sit!! To je vice mene smesna cena oproti nasim 1500 Kc za tu "dalnicni sit" co je u nas.
27. 11. 2013 19:58
Re: vlak
Fordom obcas idem, a neuveris, ale prejdem aj cez cechistan a moravistan tam, aj k nam domov do slovakistanu bez pouzitia vlaku. Ak musi platit nemec za historicku exkurziu po valche D1, tak potom je mozne vsetko
27. 11. 2013 19:55
Re: Aky pozic...
A prvy prazdninovy tyzden ktorej spolkovej krajiny myslis ?
Avatar - euro89
27. 11. 2013 18:45
Re: Přes vesnice
:yes: Vždy, když čtu podobné příspěvky, jako výše od toho vidláka, který jezdí do DDR na nákupy, vybavím si film Slunce, Seno, Erotika jak tam Růžičková v německém elektru platí "echtgoldem". >:-[]