Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová pravidla (10.díl): Zákaz aktivních antiradarů

Ondřej Láník
Diskuze (42)
I když to vypadá hrůzostrašně, prakticky nic nového novela zákona o silničním provozu nepřináší. Zásadní význam má slůvko "aktivní".

I když to vypadá hrůzostrašně, prakticky nic nového novela zákona o silničním provozu nepřináší. Zásadní význam má slůvko "aktivní".

Zákon doslova v § 3, odst.4 říká:

"Nikdo nesmí používat technické prostředky a zařízení, která znemožňují nebo ovlivňují funkci technických prostředků používaných policií nebo vojenskou policií při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích (dále jen antiradar)."

Přestože se rozšířil okruh osob, kterých se zákaz týká, nemění se nic na samotné podstatě zákazu. V České republice je zakázáno používat aktivní rušičky radarů, jejichž používání navíc zakazuje i telekomunikační zákon a které lze použít proti laserovým měřičům rychlosti. Policie ČR je zatím neměla, ovšem v letošním roce by měla obdržet více než sto těchto „laserových pistolí“. Dosavadní detektory je nedokážou včas odhalit, aktivní rušičky radarů jsou však protizákonné.

Přenosné pasivní radarové detektory jsou povolené, protože nejsou zakázané. Neexistuje totiž žádná norma, která by jejich použití upravovala. Napevno zabudované antiradary zpravidla nemají homologaci, což znamená, že jejich nalezení může policista pokutovat. Za použití aktivních prostředků rušících radar pak může padnout trest až 100 000 korun.

Podrobnosti o nových pravidlech na českých silnicích naleznete na oficiální informační stránce: www.novapravidla.cz.

Úplné znění novely najdete ke stažení na této adrese.

Ondřej Láník
Diskuze (42)