Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový registr vozidel už funguje lépe, návrat k tomu starému se nekoná

David Bureš
Diskuze (0)
Ministerstvo dopravy se nakonec nevrátí ke starému systému registru vozidel.

Ministr dopravy Pavel Dobeš na dnešním setkání s novináři oznámil, že nový centrální registr vozidel zůstane zachován. Dodavatel služby ATS-Telcom fungování registru vylepšil a ten je nyní mnohem rychlejší.

Dobeš oznámil, že zítra, tj. v pátek už nový registr vozidel fungovat bude. Dodavatel však má ještě vylepšit dílčí chyby, které v současném systému přetrvávají.

Ministr prohlásil, že o přechodu k původní databázi neuvažuje, přestože je na něj jeho resort eventuálně připraven. Ve středu přitom Dobeš prohlásil, že pokud nebude nový registr do čtvrteční sedmnácté hodiny odpolední fungovat, vrátí se ministerstvo ke starému systému.

Více než polovina problémů, se kterými se registr potýkal, se už podle ministra podařilo odstranit. To dnes prý potvrdil i soudní znalec a dva odborníci z oblasti IT, které dnes do úřadovny registru v Praze na Jarově ministerstvo vyslalo. Ti situaci monitorovali celý den.

Podle Dobeše by cesta zpět ke starému registru nevedla k nějakému výraznému zlepšení. Nový registr už navíc funguje výrazně lépe než krátce poté, co byl uveden do provozu. Nový systém totiž po pondělním spuštění fungoval zhruba hodinu a poté kvůli technickému výpadku zkolaboval.

Dodavateli služby nicméně i nadále hrozí, že po něm ministerstvo dopravy bude požadovat odškodnění. Smluvní pokuty za selhání registru bude se společností úřad řešit i nadále, uvedl ministr.

Zástupce společnosti ATS- Telcom Martin Tůma připustil, že je nový systém proti tomu původnímu pomalejší. Je to tím, že původní systém byl stavěný jako terminálová aplikace, která je proti internetovému systému rychlejší.

Ministerstvo dopravy nový registr vozidel přišel na 47 milionů korun. V této částce jsou zahrnuty náklady na tvorbu počítačové aplikace a na nákup výpočetní techniky.

Nový centrální registr vozidel má být podle ministerstva dopravy přehlednější, umožní například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele. Má být napojený na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí.

David Bureš
Diskuze (0)