Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Objem na přání: odpojování válců opět do série

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
General Motors oznámila použití své staro-nové technologie (premiéra v roce 1981). Jde o odpojování válců motoru podle zátěže na ně kterých nových motorech...

General Motors oznámila použití své staro-nové technologie (premiéra v roce 1981). Jde o odpojování vstřikování paliva do válců motoru podle zátěže na některých nových motorech.

Jedná se o motory určeny v první řade do automobilů SUV, tedy do nejméně hospodárných automobilů, které jsou nyní na území USA k dispozici. První motor, který bude sériově uveden do provozu, nebude sice V16 představený v konceptu Cadillac Sixteen, ale pro běžné zákazníky mnohem zajímavější V8 o obsahu 5.3 litru z rodiny Vortec, který bude za příplatek k dispozici od modelového roku v modelech GMC Envoy XL / XUV a v modelu Chevrolet TrailBlazer EXT.

Technologie nazývaná "Displacement on Demand" (objem na přání) bude postupně rozšiřována i na další automobily a to i na automobily osobní vybavené V6 motorem, v těch by se měla tato technologie objevit v roce 2006. Podle plánu automobilky by již v roce 2008 mělo tuto technologii používat více jak 2 miliony automobilů.

Ve zkratce je celá technologie založená na zcela stejném principu jako v roce 1981. Při nastartování, prudké akceleraci, nebo tažení těžkého nákladu pracuje všech válců, dojde li však ke snížení požadavků na výkon, zejména při ustálené jízdně, vyhodnotí elektronika aktuální výkon jako postačující a odpojí polovinu válců, tímto principem dochází ke snižování spotřeby paliva, podle výrobce by se tak mělo uspořit nejméně o 8

procent paliva o proti konvenčním motorům a to bez jakéhokoliv kompromisu na výkon, nebo užitných vlastností automobilu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)