Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ofenziva Volkswagenu letos čítá na šest desítek nových modelů

Aleš Dragoun
Diskuze (40)
Volkswagen to myslí s dobytím pozice největšího výrobce automobilů na světě vážně. Jenom letos uvedl, nebo ještě uvede šedesátku nových modelů.

Číslo je to velké, ale představuje jak nové generace, tak i modernizace těch stávajících. Týká se navíc všech značek a globálního trhu. Připomeňme, že německý koncern chce získat pozici největšího výrobce aut do roku 2018 a překonat General Motors a Toyotu. Zatím se může chlubit pomyslným zlatem pouze v Evropě, celosvětově je bronzový. Šéf koncernu Martin Winterkorn na splnění tohoto cíle stále trvá. Inu, proč ne?

GTI

Evropský trh je sice na dvacetiletém minimu, vždyť třeba ten německý spadl v březnu meziročně o 17 %. Volkswagenu však určitě pomůže nárůst v Číně a USA. Například nový sedan A3 od Audi je primárně určen právě pro tyto země, byť se pochopitelně objeví i na starém kontinentu. Koncernové značky prodává na 20 tisíc dealerů, v nejbližší době by jich mělo přibýt dalších 1.500, pochopitelně se opět bavíme o celé planetě.

Celá skupina Volkswagen prodala letos v březnu 864.000 aut, což sice znamená oproti stejnému měsíci roku 2012 zisk, ale jen 0,2 %. Za celé čtvrtletí si pak polepšila o 5,1 %. Ty finanční jim ale zajišťují hlavně luxusnější značky. Porsche uvede menší Macan až příští rok a SUV od Bentleye je zatím ve stadiu vývoje. Modernizovaná Panamera se však představila nedávno a sedan Bentley Flying Spur též.

Ve Wolfsburgu si hodně slibují od nové Octavie, v Číně byl uveden na trh menší Rapid coby sedan, protože evropský liftback by u zákazníků z Říše středu příliš pochopení nenašel. Celkem do roku 2017 hodlá VW proinvestovat mimo Evropu 19 miliard dolarů (375 miliard korun) a jen v Číně otevřít sedm nových továren. Rozšíření kapacity amerického závodu ve městě Chattanooga si vyžádá miliardu (19,7 mld. Kč) a bude zde vznikat sériové SUV na základě studie CrossBlue.

Seat pro změnu sází na sportovně střižený Leon, k hatchbacku přibudou třídveřový model SC a kombi ST. Leon je klíčovým modelem, který má španělskou automobilku dovést zpátky do černých čísel. Potenciál na to určitě má. Seat je totiž jedinou divizí, která je ve ztrátě. A samotný VW? Sedmičkový Golf už se vesele prodává od podzimu minulého roku, ale přijde kombi.

Co se nákladních automobilů týče, i zde VW znepříjemňuje život německému Daimleru, vlastní 75 % MANu a v blízké budoucnosti není vyloučeno převzetí plné kontroly. Součástí této aliance je rovněž švédská Scania.

Aleš Dragoun
Diskuze (40)
Avatar - Hammunasakra
30. 4. 2013 19:01
Re: 60 modelů za 52 týdnů?
:yes: :yes: ;-) :-) >:D
Vám to ale NEjde a NEjde - když už musíte KOPÍROVAT můj styl psaní ;-)
Tak jste si s DINARem "notovali":
"TA si bude svým hloupoučkým žvaněním a infantilním používáním CAPS LOCK..."
a teď HRAJETE údiv, že jsem na to REGAOVALA? :-)
(NEumíte si psát SZ? ;-)
Asi hlavně protože jsem vám "za to" sepsala PERLY co jste zvládl napsat za den? Takový "denní souhrn"l se moc NElíbí, že? On až PŘÍLIŠ ukazuje CO jste - jak ke KAŽDÉMU mluvíte... vás povinná registrace pod pravou adresou jistě také VELMI "potěší" >:-[]
Avatar - white label
30. 4. 2013 17:48
Re: 60 modelů za 52 týdnů?
Ale se svým prorockým nickem si podobné nedokonalosti dovolit prostě nemůžeš. >:-[] ;-)
30. 4. 2013 17:18
Re: 60 modelů za 52 týdnů?
Vidím UBOŽAČKO, že si prostě nedáš pokoj. Máš asi dost smutnej život. Reagoval jsem na Dinara, no ale je vidět, že diskuze jsou jedinou náplní tvé mizerné bezvýznamné existence, no užij si to....holt husa se ozve, byť by ji šutr minul.
Avatar - JDM
30. 4. 2013 15:48
Re: 60 modelů za 52 týdnů?
píšem slohovku ??? myslím že to všichni pochopili, polární nepolární >:D
Avatar - Hammunasakra
30. 4. 2013 14:07
Re: 60 modelů za 52 týdnů?
:-)