Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ombudsman: za problémy s registrem aut mohou lidé žádat náhradu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Za problémy spojené s registrem vozidel mohou lidé žádat ministerstvo dopravy i přiměřené zadostiučinění za vzniklou nemajetkovou újmu.

Na rozdíl od náhrady škody lidé nemusí nemajetkovou újmu přesně vyčíslit a je na orgánu státní správy, aby tvrzení o nemajetkové újmě vyvrátil. O možnosti dnes ČTK informovala Iva Hrazdílková z Kanceláře veřejného ochránce práv.

Problémy s registrem vozidel se objevily minulý týden, všechny úkony trvají až dvakrát déle, než v běžném provozu. Lidé tak často musí čekat dlouhé fronty. "Nemajetkovou újmou je myšlen zejména zásah do osobnostní integrity, například způsobení potíží, stres, dlouhodobá nejistota a podobně," uvedla kancelář ombudsmana. Lidé také mohou žádat o náhradu škody, například o ušlou mzdu. Částku ale musí přesně doložit.

Podle zástupkyně ombudsmana má být požadavek klienta v registru vozidel vyřešený bezodkladně. Pokud tomu tak není, jde o nesprávný úřední postup a z pohledu občana není podstatné, co průtahy způsobilo. Odpovědnost za tento stav nese podle veřejného ochránce práv stát. Formulář žádosti o zadostiučinění lidé najdou na internetových stránkách kanceláře ombudsmana.

Problémy s registrem jsou spojené se zaváděním nového systému. Úředníci musí některé úkony dodělávat ručně, systém je pomalý a obsloužení jednoho člověka trvá až dvakrát déle. Na ombudsmana se v minulých dnech obraceli lidé, kteří kvůli nefungujícímu registru nemohli odjet na dovolenou, museli si vzít volno v práci, či objížděli různé úřady a hledali, kde je obslouží.

K žádostem o náhrady škod vyzval veřejnost i brněnský primátor Roman Onderka. Také magistrát v Brně si nechá sečíst vynaložené náklady a účet pošle ministerstvu dopravy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
20. 7. 2012 13:07
Re: ha!
to se jen tak nestane..zaplatí to ministerstvo opět z našich daní..z cizího krev neteče,stát není nikdy dobrej hospodář, soukromá firma by to měla ošefovaný hlavně i smluvně,kdo ví jak ty smlouvy vypadají a co když firma vlastně za nic neručí?bych se tomu ani nedivil.. :no: