Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Osoba blízká končí, odpovědnost majitele vozidla teď už s podpisem prezidenta

Ondřej Láník
Diskuze (13)
Výmluva na osobu blízkou vás nově bude stát až 10.000,-Kč, stav bodového konta se vám ale nezmění.

Prezident Václav Klaus včera podepsal novelu silničního zákona, která mění dosavadní zvyklosti související s odpovědností za dopravní přestupky. Nově je podle zákona odpovědný provozovatel vozidla.

Podle schválené verze novely má provozovatel vozidla zajistit, aby řidič vozidla dodržoval předpisy. Pokud by tak neučinil, mohl by být provozovatel obviněn ze spáchání deliktu s hrozbou pokuty až 10.000,-Kč, ovšem bez bodového trestu. Odpovědnost provozovatele nebude vymáhána v případě, že mu bylo vozidlo odcizeno nebo probíhá jeho převod.

Nová úprava se bude týkat zejména přestupků zjištěných automatickými záznamovými zařízeními a porušování zákazů stání a zastavení.

Novela zákona č. 361/2000 Sb. ze dne 6. září 2011 dále zamezuje účelovému získávání řidičských průkazů cizinci na našem území a zvyšuje věk pro řízení motocyklů nad 35 kilowatů.

Diskuse o předloženém návrhu vedená v červenci 2011 v Senátu se týkala především toho, že není možné požadovat odpovědnost za chování třetích osob po provozovateli a že nelze nikomu upírat právo nevypovídat proti sobě nebo osobě blízké.

Zazněly i názory, že státní orgány by měly usilovat o postih konkrétního pachatele přestupku v terénu a ne pouze vyhodnocovat záznamy radarů a kamer v kancelářích. Podle senátora Víchy (ČSSD) by úpravu využíval každý, protože by stačilo zaplatit pokutu a nebyly by uděleny trestné body.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) obhajoval tehdy novelu tím, že postih provozovatele by byl vždy nižší než postih skutečného pochatele přestupku. V diskusi, která se odehrávala na začátku září v dolní sněmovně, ministr dopravy odpovědnost provozovatele hájil mj. tím, že asi dvě třetiny přestupků, na něž se nové ustanovení vztahuje, zůstává v současnosti nepotrestány.

Ondřej Láník
Diskuze (13)
Avatar - Chuck Norris
1. 10. 2011 00:10
Re: Zajímavý článek :-)
auto.cz je součástí blesku už nějakou dobu
30. 9. 2011 22:49
Re: TO JE DOBRE...
Svata prostato, co ma kontrola zarovek a pojistek spolecneho s vedomym podvadenim a vymlouvani se na tzv. osobu blizkou?
30. 9. 2011 22:47
Re: OSOBA NEBLÍZKÁ
Ne vždy s Tebou souhlasím, ale nyní musím. Tenhle zákon, to je tedy něco...
Pravda, mohlo to být ještě horší, čekal jsem ty tabulky, podle kterých budou policisté počítat výši pokuty podle auta >:D Jak to, že to vlastně neprošlo 8-s
30. 9. 2011 22:45
Re: TO JE DOBRE...
svatá prostato... 8-s
nepleteš si trošku pojmy s dojmy? Už ti někdy policie kontrolovala pojistky a žárovky? Jakou má souvislost placení pokut s bezpečností na silnicích?
30. 9. 2011 22:02
Re: TO JE DOBRE...
No vidíš, dokonalej biják. Taková škola života. Nechtěl jsem do tebe až tak hluboce rýpnout, já vím, že v tvých letech je zmiňka o tom panictví středobod nočních potů, když ale ty sis o to tou svou janošíkovskou diskusní naivitou koledoval. No nic, tak až o to příjdeš, tak se případně přihlaš. Myslím jako až přijdeš o řidičák ;-)