Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot 408 v jiném kabátu: Co takhle vzkřísit modely Fiat Duna a Opel Monza?

Dominik Kovář
Diskuze (8)

Žhavé novince z Francie se nedalo ani vydechnout a už se jí vymýšlí potenciální sourozenci. Jak by mohl vypadat fastback v podání ostatních členů koncernu Stellantis, Fiatu a Opelu?

Peugeot přišel s modelem 408 (tím evropským) s nevšedním designem fastbacku, který hned po představení zaujal. Může to snad být pro celý Stellantis nápověda, do jakých modelů se vyplatí v rámci koncernu investovat čas i peníze? Na to je zatím brzy, rozhodujícím faktorem jsou vždy prodeje. Brazilský designér Kleber Silva známý jako KDesign AG však nelenil a vytvořil modely, které by mohly v budoucnosti Peugeot 408 následovat.

Video se připravuje ...

Silva si inspiraci pro názvy modelů vzal z historie obou značek. V případě Fiatu zvolil označení Duna. Fiat Duna se vyráběl mezi lety 1985 až 2000 v Brazílii a Argentině. Chápeme tedy, že brazilský designér sáhnul zrovna po tomto názvu. 

V případě Opelu si vybral název Monza, což je pro Evropany o něco známější jméno. Opel Monza byl fastback, který se vyráběl mezi roky 1978 až 1986. Model měl být “kladivem” na zaběhlé luxusní modely německých značek BMW a Mercedes, moc se mu ale nedařilo. 

Automobilka již toto jméno dokonce jednou vzkřísila, a to v roce 2013, kdy se stejnojmenný koncept ukázal na autosalonu ve Frankfurtu. Tehdejší koncept dorazil ve variantě shooting brake s hybridním pohonným ústrojím. Jak již víme, sériové výroby se Monza v tomto provedení nedočkala. 

V případě Silvových renderů jde v podstatě pouze o přenesení aktuálního designového jazyka značek Fiat a Opel na tvary nového Peugeotu 408. Fastback od Fiatu by potřeboval ještě trochu více práce, ale Opelu karoserie fastback docela sluší. V dnešní době sdílení podvozků, motorů a mnoha dalších komponentů nejsou tyto rendery nereálnými představami. 

Inu, proč ne. Pokud bude mít Peugeot 408 úspěch, je možné, že se návrh karoserie fastback pro další značky v koncernu Stellantis stane inspirací! 

Dominik Kovář
Diskuze (8)

Doporučujeme

26. 6. 2022 11:09
Re: vzkřísit modely Fiat Duna a Opel Monza
Byl by to jen další předražený model od Stellantisu. Jako 1.6THP fajn, ale za milion+ ? Ne, děkuji ;-)
26. 6. 2022 08:18
Re: Radsej Croma alebo Vectra
Jo, mas pravdu.
Posledni Croma jo.

I kdyz ja jsem si predstavil tu puvodni Cromu. Fiati.
Asi uz jsem fakt starej.
:-(
25. 6. 2022 13:55
Radsej Croma alebo Vectra
Ak ked je Duna znama v Juznej Amerike, celkovo nejde o vyznamnejsi model vo Fiat historii. Urcite viac by sa hodil nazov Croma. A od Opel by mohol ozivit meno Vectra. V obdobi, ked boli Fiat a GM kapitalovo prepojeni, tieto auta vznikali dokonca na zdielanej platforme, rovnako aj motory a viac komponentov bolo zdielanych.
25. 6. 2022 11:07
Re: vzkřísit modely Fiat Duna a Opel Monza
Nějak nechápu, proč Duna? Nějaký odkaz na Uno s baťohem v tom nevidím. Když už, tak třeba Marea, nebo Croma.
25. 6. 2022 11:00
Re: vzkřísit modely Fiat Duna a Opel Monza
Nemaji co psat, tak vymysleji blbosti.

A tohle je to nejjednodussi.
:-(