Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina opět ve ztrátě, problematické období však končí (výsledky za 1.čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
Světoznámá designérská a inženýrská společnost Pininfarina se v prvním čtvrtletí tohoto roku opět potýkala s problémy ve svých výrobních aktivitách. Problematické období je však podle jejího ředitele již pryč.

Italská designérská společnost Pininfarina S.p.A. oznámila, že za první tři měsíce tohoto roku vytvořila čistou ztrátu ve výši 9,9 milionů eur. Špatné výsledky z výrobní oblasti ne zcela pokryly dobré výsledky v oblasti poskytování služeb, které tvoří jen zhruba 17 % tržeb firmy. Ve výrobní oblasti zmiňuje italská firma problémy s objednávkou kupé-kabrioletu Ford Focus týkající se počátečních nákladů a nedosaženého plánu výroby. Dařilo se naopak společnému podniku s Volvem (Pininfarina Sverige AB), který dokázal generovat ve stejném období zisk (před zdaněním). V oblasti služeb se naopak firmě dařilo, když zaznamenala nárůst objednávek v oblasti designových návrhů a technických projektů od třetích osob, zejména pak od německých firem.

Ztráta za první čtvrtletí téměř odpovídá ztrátě ze stejného období loňského roku, kdy se firma potýkala s jednorázovými náklady souvisejícími se uvedením dvou nových modelů (Mitsubishi Colt CZC a Alfa Romeo Spider) na trh. V první čtvrtletí fakturoval Pininfarina celkem 7 576 automobilů, což je proti stejnému období loňského roku nárůst o téměř 130 %. Tržby z výrobních činností vzrostly na meziroční bázi o 63,3 % na 159,1 milionů eur. Celkově firma utržila 191,8 milionů eur. Ke konci března zaměstnával Pininfarina 2 856 zaměstnanců, což je meziroční nárůst o 4,3 %. Ve firmě Pininfarina Sverige AB pracuje dalších 794 pracovníků.

Firma předpovídá, že by tento rok měla dosáhnout celkových tržeb ve výši 800 milionů eur, což by oproti loňskému roku znamenalo nárůst o 35,8 %. Za růstem by mělo stát zejména obnovení vlastní výrobní řady. Pininfarina také očekává, že bude v dalších čtvrtletích v zisku, který by měl navíc stále růst.

Andrea Pininfarina, který italské firmě šéfuje, řekl, že má firma své problematické období již za sebou a že nyní dochází ke změně v trendu vývoje společnosti.

Dan Vořechovský
Diskuze (2)