Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před 80 lety zemřel Josef Sodomka, založil jednu z nejslavnějších evropských karosáren

ČTK
Diskuze (5)

Vyučený kolář Josef Sodomka starší, který zemřel 8. června 1939 ve věku 73 let, založil na přelomu 19. a 20. století ve Vysokém Mýtě podnik, který se za první republiky zařadil mezi špičku evropského karosářství a dnes je významným výrobcem autobusů.

Za meziválečným rozmachem firmy, která již za Rakouska-Uherska získala jméno výrobou kočárů, ovšem stál spíše jeho stejnojmenný syn. Právě on ji během 20. let nasměroval k automobilům

Sodomka se vypracoval od píky, po vyučení odešel na zkušenou do zahraničí a po návratu do Čech pracoval v Praze, Trutnově i Jihlavě, než se v polovině 90. let 19. století přistěhoval do Vysokého Mýta. Zpočátku byl jedním z mnoha dělníků, díky zkušenostem i podnikavému duchu se ale brzy "udělal pro sebe". Vlastní podnik založil v květnu 1896 v pronajatých prostorách nedaleko centra, o rok později se díky věnu mohl už ve vlastním kromě oprav pustit i do stavění vlastních kočárů.

Řemeslný um kombinovaný s pečlivostí a obchodním nadáním brzy slavily úspěch, jeho kočáry a vozy si objednávali lidé z širokého okolí. Časem si pořídil parní stroj a s přibývajícími zakázkami rostl počet zaměstnanců. Z původních pěti pomocníků se Sodomkův kolektiv rozrostl na téměř dvacítku zaměstnanců a těsně před první světovou válkou podnik zažíval první vrchol. Soukromý život Josefa Sodomky ale idylický nebyl, manželka i dvě dcery podlehly tuberkulóze a přežil jen syn Josef.

Po vzniku Československa se Sodomkova továrna potácela na pokraji krachu, nové zakázky přicházely jen vzácně a přežívala díky opravám. Obrat přišel v polovině roku 1925, kdy se domů do Vysokého Mýta vrátil Josef Sodomka mladší. Jednadvacetiletý mladík měl za sebou studium na karosářské škole v Kašperských Horách a praxi v Mladé Boleslavi, kde se seznámil se stavbou automobilů. Už v září 1925 tak z bran továrny vyjel první u Sodomky karosovaný automobil. A brzy následovaly další.

Josef Sodomka starší, ač oficiálně vlastník firmy, pozoroval její nový rozmach už jen z povzdálí, hlavní slovo totiž měl jeho nadaný potomek. Na odpočinek odešel v roce 1930 v pětašedesáti letech, dva roky poté, co firma vyrobila poslední kočáry. Tehdy synovi prodal půlku společnosti (zbylá část patřila Sodomkově druhé manželce Bohumile a Josef Sodomka mladší ji získal o rok později po smrti nevlastní matky). Zakladatel vysokomýtské továrny ještě zažil její nejslavnější éru v 30. letech.

ČTK
Diskuze (5)

Doporučujeme

11. 6. 2019 09:41
Re: No a co dál?
před lety existoval jistý Lenin, ten definoval co je komunismus. Těžko by se hledal někdo povolanější, kdo by se měl ke komunismu vyjadřovat.
Takže vám doporučuji, než začnete prohlašovat, že komunismus neexistoval nahlédnout jak to viděl Lenin. Možná budete překvapen..
Avatar - Ambrose
9. 6. 2019 21:28
Re: No a co dál?
Co to je za blábol???
Avatar - pradeda777
9. 6. 2019 18:57
No a co dál?
....no a pak přišli zkuurrvveení komunisté a fabriku jim sebrali, tak jak to udělali mnoha dalším šikovným podnikatelům a živnos­tníkům­....­.fuj! >:-[]