Prevence je základ - co a kdy na autě zkontrolovat?

Prezentace klienta

Možná zrovna kupujete své první auto v životě a zdaleka už si nevzpomínáte na rady ohledně údržby vozidla, které vám dali v autoškole. Aby vám auto bez problému sloužilo, je třeba dodržet několik zásad.

Před každým použitím vozu

  • Zkontrolujte pohledem pneumatiky, pokud si nejste jisti, zkontrolujte jejich tlak pomocí ručního tlakoměru, případně pomocí kompresoru na čerpací stanici. Podívejte se i na stav dezénu. U letních pneumatik musí být jeho hloubka 1,6 mm, u zimních pak minimálně 4 mm. Za menší hloubku může policie řidiče pokutovat.
  • Zkontrolujte karoserii auta – zvláště pokud se vracíte k autu na veřejném parkovišti například u nákupního centra. Pokud někdo váš vůz poškodil, nafoťte si poškození pro pojišťovnu.
  • Po vyjetí z parkovacího místa zkontrolujte, zda vám z vozu neunikají kapaliny.

Při každém tankování

  •  Udělejte si čas a po zvednutí kapoty zkontrolujte stav provozních kapalin v nádržkách. A pokud je vaše zastávka tak dlouhá, že motor od vypnutí neběží alespoň 5-10 minut, mrkněte se i na hladinu motorového oleje. Vytáhněte měrku, otřete ji kusem hadru a strčte zpět. Po vytažení uvidíte na rysce aktuální stav oleje.
  • Zkontrolujte také stav řemenů, hadic a kabelů, zkrátka všech pryžových částí, které jsou viditelné po otevření kapoty.
  • A chybu neuděláte ani kontrolou tlaku v pneumatikách, protože častá kontrola vám jejich životnost výrazně prodlouží. Správný tlak nahuštění najdete v manuálu od vozidla nebo na samolepce uvnitř vozu. Liší se dle typu a velikosti pneumatik, ale u většiny osobních automobilů je ideální tlak v pneumatikách 2,3 baru.

Při každé výměně motorového oleje a olejového filtru

  • Předpokládáme, že vám olej mění v servise nebo někdo z vašich známých. Využijte toho, že máte auto na zvedáku a podívejte se na stav pneumatik a brzd – zejména brzdových kotoučů, které by měly být rovnoměrně ohlazené bez škrábanců.
  • Podívejte se, zda vám ze spodní části vozu neuniká nějaká kapalina a společně s mechanikem mrkněte na stav podvozkových dílů, jako jsou ramena, čepy, atd… Podívejte se na stav vzduchového filtru a zkontrolujte, zda vám v motorovém prostoru neprosakuje olej. Prověřte také stav chladiva v nádržce k tomu určené, případně doplňte destilovanou vodu. Pozor – hladina se mění podle teploty motoru dle rysek na nádobce.
  • Zkontrolujte funkčnost vnějšího osvětlení včetně směrovek, mlhovek, osvětlení SPZ a brzdových světel.

Před každou zimou

  • Nezapomeňte na zimní pneumatiky. První listopad je pro motoristy dnem, od kdy je musí mít podle zákona o pozemních komunikacích na autech povinně namontované. Důležité je mít je na všech čtyřech kolech a s dezénem o minimální hloubce 4 mm.
  • Klasickým sezónním problémem jsou zamrzlé zámky dveří. Když nemáte k dispozici vlastní prostředky k odmrazení, případně je máte uzamčeny ve voze, kde vám nejsou nic platné, je vhodné zavolat asistenční službu. Jinak hrozí, že vůz poškodíte. Ani poničení zámků vlastní neopatrnou manipulací nebývá kryto pojištěním.
  • Před zimou zkontrolujte také stěrače a kvalitu jejich pryžových lišt. Pokud nestírají dobře, vyměňte je. Zkontrolujte také ostřikovače i stav nemrznoucích kapalin - ať už jde o kapalinu do zmíněných ostřikovačů, nebo chladicí kapaliny. V zimním období se určitě hodí doplnit výbavu vozidla také o několik pomůcek, jako je škrabka na led, smetáček na sníh, sprej na rozmrazování zámků, svítilna, sněhové řetězy, atd.

Další tipy, jak si poradit s běžnou údržbou vašeho vozu, najdete v e-booku První pomoc pro vaše auto, který si můžete stáhnout na webu TipCars.com.

Prezentace klienta
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly