Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej osobních vozů v Číně v březnu vzrostl o 63 %

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
Prodej vozidel v Číně stále rychle roste. Ještě rychleji roste výroba, která se v březnu zvýšila meziročně o 72 procent.

Podle informací Čínské asociace výrobců automobilů (CAAM) se v Číně v březnu prodalo 1,26 milionu osobních vozů, což znamená meziroční nárůst o 63 procent. Na výrazném nárůstu se stále podílejí státní opatření na podporu automobilového trhu v podobě daňových úlev a přímých podpor. Prodejům na čínském trhu dominují s 69% podílem na celkovém prodeji vozidla s motory o maximálním zdvihovém objemu 1,6 l. V březnu se jich prodalo 868 tisíc jednotek.

Celkový prodej vozidel se v Číně v březnu zvýšil o 56 procent na 1,74 milionu jednotek. Prodeje vozidel v prvním čtvrtletí tohoto kalendářního roku se tak zastavily na 4,6 milionech jednotek, což znamená růst proti prvnímu čtvrtletí roku 2009 o 72 procent.

Vzhledem k tomu, že domácí automobilky nepublikují pravidelné zprávy o vývoji prodeje, jsou k dispozici pouze dílčí informace od zahraničních automobilek. Koncern General Motors vykázal v březnu v Číně růst prodeje o 68 procent na 230 tisíc vozidel, čímž dosáhl na nový měsíční prodejní rekord. Za první čtvrtletí se prodeje vozů General Motors zvýšily o 71 procent na 623 546 jednotek. O více než 84 procent zvýšila prodeje automobilka Ford. V březnu tak v Číně prodala 153 tisíc vozů. Prodeje japonské Toyoty rostly o poznání pomaleji. Toyota zvýšila prodej vozů o 33 procent na 61 200 jednotek.

Asociace CAAM přinesla také informace o vývoji výroby vozidel. Výroba osobních vozů se v Číně v březnu meziročně zvýšila o 72 procent na 1,3 milionu vozů. Výroba za první čtvrtletí tohoto roku vzrostla o 84 procent na 3,5 milionu vozů.

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
13. 4. 2010 01:39
VW
Skoda zvysila prodej o 120%. kdyz se u GM odecte prodej uzitkovych vozu tak v cine bez ohrozeni kraluje VW :-)
11. 4. 2010 11:16
To je novinka
Všichni víme jak se prodeji automobilů daří, stačí se podívat na ceny benzínu.

Myslím, že pře 5 roky, prodala Čína za rok tolik aut, co nyní v březnu.

Ještě by mě zajímaly ceny aut. Za kolik se v Číně prodává Škoda?
Moc se na těch stránkách www.skoda.com.cn neorientuji.

Taky by mně zajímaly ceny z Indie. Myslím si, že tam budou ceny značně nižší.