Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Registrační značky budou o třetinu levnější, stát ušetří desítky milionů Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (30)
Stát bude nyní nakupovat registrační značky o třetinu levněji. Dodavatelem bude i nadále brněnská firma Hicon.

Společnost Hicon zlevní automobilové registrační značky, které dodává státu, ze 108 na 77 korun za kus. S brněnskou firmou, která je dlouholetým výhradním výrobcem značek, to domluvil ministr dopravy Dan Ťok. Stát tak může letos ušetřit přes 40 milionů korun, řekl Nově ministr.

Ministerstvo dopravy vypsalo na nového dodavatele značek loni v červenci výběrové řízení, jeho vítěz ale nebyl vyhlášen údajně vinou zmatků za bývalého vedení úřadu. Tendru se vedle Hiconu účastnily tři firmy a nabídky se podle předchozího ministra dopravy Antonína Prachaře pohybovaly kolem 60 korun za značku.

Tendr byl jen na dodavatele pro letošní rok, od příštího roku by si měli značky kupovat přímo motoristé. "V nejbližší době se chceme rozhodnout, co uděláme," řekl Ťok televizi Nova k dalšímu postupu ministerstva kolem tendru.

Společnost Hicon má s ministerstvem dopravy smlouvu od roku 2001, předtím správa značek spadala pod ministerstvo vnitra. Ministerstvo dopravy bylo v minulosti několikrát kritizováno, že značky od Hiconu kupuje draho. Podle Novy loni stát za značky zaplatil přes 218 milionů korun a pořídil jich více než 1,6 milionu.

Systém, který má začít platit příští rok, má inspiraci v Německu. Stát by měl pouze nařizovat, jakou podobu mají registrační značky mít, a udílet licence na jejich výrobu soukromým výrobcům. Majitelem značky, a tedy i kupujícím, bude vlastník vozidla.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (30)
Avatar - rohYpnol
18. 1. 2015 15:42
Re: Degenerace státu
Proč bych měl zabezpečovat to, co má zabezpečit stát?? Nebo to taky běháš do tiskárny pro pas či občanku?
Avatar - Bully_
18. 1. 2015 13:44
Re: Degenerace státu
Vy dva si vazne myslite, ze RZ jsou na autech jenom proto, aby cloveku zneprijemnovaly zivot a tahaly jeho penize z kapes? Pak bych vasim nazorum zacinal pomalinku snad i rozumnet >:D
Avatar - rohYpnol
18. 1. 2015 11:30
Re: Degenerace státu
Přesně tak.
Avatar - Ada je zase tady
18. 1. 2015 00:56
Re: Degenerace státu
To poslední souvětí vystihuje zcela správně podstatu celé záležitosti. Já sám pro sebe žádnou RZ na svém voze nepotřebuji. Auto umí jezdit i bez ní. Ostatně jsou na světě státy, kde auta žádné RZ ani nemají. Pokud stát chce, aby nás měl označkované (proč asi?), tak ať si to laskavě zařídí a mne s tím neotravuje.
Avatar - rohYpnol
17. 1. 2015 22:55
Re: Degenerace státu
však si na mě vzpomeneš, až u tebe přijde čas :-!