Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Riziková místa na českých silnicích online i v navigacích

Ondřej Láník
Diskuze (3)
Na českém internetu byl spuštěn unikátní web zobrazující nebezpečná místa na českých silnicích. Majitelé navigací Dynavix mají navíc možnost integrace stejné databáze do svých přenosných přístrojů.

Na adrese BEZnehody.cz najdete nový informační portál s aktuálními informacemi o rizikových křižovatkách a úsecích českých silnic.

Na rozdíl od jiných, na internetu dostupných map, které zobrazují jen místa se zvýšenou nehodovostí či místa s tragickým průběhem nehod, funguje portál BEZnehody.cz jako výukový. Řidič je podrobně seznámen s rizikovým místem a je mu poskytnut návod jak místem bezpečně projet bez vzniku dopravní nehody. Aktivně tak působí, na předcházení dopravních nehod, nikoli na objíždění nehodových míst.

Portál BEZnehody.cz poskytuje prostor i pro další osvětové a výukové materiály z oblasti bezpečnosti silničního provozu, rady a tipy pro řidiče, statistiky dopravní nehodovosti, výsledky výzkumů, preventivně-bezpečnostní akce pořádané v rámci ČR a další.

Nejdůležitější funkce portálu BEZnehody.cz se paradoxně nachází mimo něj a přitom je jeho nedílnou součástí. Kompletní databáze rizikových míst je nyní implementována v navigačních přístrojích Dynavix jako další vrstva POI (body zájmu). Aktivací této funkce je řidič s předstihem upozorňován na blížící se rizikové místo.

Již nyní obsahuje databáze přes 800 rizikových míst na silnicích ČR. Přispívat do ní mohou všichni řidiči a to jak přímou fotodokumentací místa, zadáním místa v mapě na stránkách portálu, tak i jeho ohlášením na emailovou adresu (krizovatky@beznehody.cz).

Další možností je zadání rizikového místa prostřednictvím uživatelské sekce internetových stránek výrobce navigačních přístrojů Dynavix.

Naplňování odborného obsahu portálu informacemi o rizikových místech a garance vysoké odborné úrovně poskytovaných informací je zajištěna dohodou mezi Fakultou dopravní ČVUT v Praze a společností CE Solutions, která portál provozuje.

Ondřej Láník
Diskuze (3)
20. 11. 2010 09:36
Re: Koukám a vidím
Taky to bude chvilku trvat, než se ho povede zaplnit relevantníma informacema - vzhledem k tomu, že nebezpečná je u nás pomalu každá druhá křižovatka v extravilánu (o intravilánu ani nemluvě)... Pokud to ale minimálně bude fungovat jako databáze rizikovejch míst, která pomůže při jejích řešení a úpravě je to určitě dobře a když už to nepomůže řidičům v prvním sledu, tak aspoň krajským úřadům nebo ŘSD (pokud s tím teda budou chtít něco dělat)...
Avatar - Well-being
20. 11. 2010 06:25
Koukám a vidím
pouze nějaký polotovar ... :no:
Avatar - positivemind
20. 11. 2010 01:38
Hroznej web
Očividně se někdo nudil a potřeboval se do konce roku zbavit přebytečných peněz ve firmě... ten web je totální hrůza. 100% to shoří na obsahu a nejen na tom šíleným provedení a neintuitivním ovládání.