Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Phantom Coupé Aviator Collection vzdává hold hydroplánu

David Bureš
Diskuze (0)
Rolls-Royce vyrobí pouze 35 exemplářů Phantomu Coupé Aviator Collection.

Automobilový týden v kalifornském Monterey je slavnou přehlídkou luxusních a unikátních aut. Na takové akci nemohl chybět ani Rolls-Royce, který v rámci tohoto týdne představil Phantom Coupé v limitované edici (kolekci, jak říká sama značka) Aviator Collection.

Karoserie speciálního Phantomu Coupé je lakována šedým odstínem Aviator, který doplňuje matná kapota, okolí bočních oken a maska chladiče.

Souhra mahagonového dřeva a kovu uvnitř má evokovat kokpit letadla. Tento styl dále zvýrazňuje letecký ciferník Thommen na vrchu palubní desky. Ukazatele před řidičem mají matně černé pozadí.

Tunel převodovky s prolisy na bocích a šrouby typu torx je vyroben z anodizovaného hliníku, odkazovat má na tvar trupu letounu Supermarine S6B. Držáky na pohárky jsou zase hliníkové.

Generální ředitel automobilky Torsten Müller-Ötvös tvrdí, že tato edice přináší ještě jemnější a krásnější detaily.

Phantom Coupé Aviator Collection byl inspirován závodním hydroplánem Supermarine S.6B z třicátých let minulého století, který byl poháněn motorem z dílny Rolls-Royce. Vzdává také hold jednomu ze zakladatelů značky, Charlesi Stewartu Rollsovi. Ten byl druhý muž v Británii, který vlastnil pilotní licenci.

Po prvním letu s letadlem bratří Wrightů Rolls v roce 1908 prohlásil, že síla letu je jako čerstvý dar od Stvořitele, největší poklad darovaný člověku. Tento citát se v tomto voze dokonce objevuje v odkládací schránce před spolujezdcem.

David Bureš
Diskuze (0)