Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ruský Rolls-Royce už má vlastní showroom, nový sen oligarchů stojí od 6,3 milionu

Ondřej Mára
Diskuze (37)

Ruští oligarchové, kteří se nechtějí ztratit v záplavě vozů Rolls-Royce, Bentley nebo Mercedes, brzy dostanou příležitost sáhnout po novém nevšedním modelu.

Přední ruský institut pro výzkum a vývoj v automobilovém průmyslu, označovaný zkratkou NAMI, totiž v pátek otevřel svůj první oficiální showroom, jak informovala agentura Reuters. Právě tady by se pak již brzy měly začít prodávat sedany a limuzíny Aurus Senat, které mají zacíleno nejen na domácí trh, ale také na zákazníky z Evropy, Asie, Středního Východu nebo Severní Afriky.

Za vývojem a výrobou nového modelu stojí ruský výzkumný vládní institut NAMI (Ústav ústředního vědeckého výzkumu v automobilovém průmyslu), který spojil síly s ruskou automobilkou Sollers. Vývoj nového vozu započal již v roce 2013 a celkem přišel na necelých 190 milionů dolarů, tedy cca 4,4 miliardy korun.

Na veřejnosti se limuzína objevila poprvé v květnu 2018, kdy odvezla ruského prezidenta Vladimira Putina na jeho čtvrtou inauguraci. První veřejná premiéra na domácí půdě se pak odehrála na zářijovém moskevském autosalonu 2018, kde opět nemohl chybět ruský prezident Putin. Aurus Senat se tak rychle dostal do povědomí jako „Putinova limuzína,“ ačkoliv bylo již od začátku jasné, že půjde i o veřejně dostupný vůz.

Rusko se totiž snaží neustále omezovat svou závislost na importovaném zboží a technologiích, jejichž dovoz komplikují od roku 2014 sankce uvadlé západními zeměmi. Aurus Senat tak navazuje na tradici prémiových automobilů, které dříve pro ruské státníky a vysoce postavené osoby dodávala automobilka ZIL.

Design modelu Senat v sobě nezapře jistou inspiraci modely značky Rolls-Royce, oproti tradičnímu Phantomu je však Senat kratší a má i menší rozvor. Senat se však kromě tradičního sedanu objevuje v nabídce i jako limuzína, která už svými rozměry strčí do kapsy nejen standardní Phantom, ale i Phantom s prodlouženou karoserií a rozvorem.

O pohon se stará hybridní pohonná jednotka, na jejímž vývoji se měly podílet i společnosti Porsche a Bosch. Jednotka se skládá z 4.4 litrového motoru V8 o výkonu 441 kW (600 k), kterému sekunduje elektromotor o výkonu 42 kW (57 k). Výkon je přenášen na všechna kola a to skrze devítistupňovou automatickou převodovku.

Kromě sedanu a limuzíny by se na základech modelu Aurus Senat mělo objevit ještě prostorné MPV a SUV, které má nést jméno Komendant. A právě druhý jmenovaný model by se mohl objevit na moskevském mezinárodním autosalonu již v roce 2020, jak pro Reuters uvedl ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. Do budoucna se navíc počítá i plně elektrickými vozy Senat, ovšem tady už se časové odhady pohybují v poměrně vzdáleném horizontu let 2024-2025.

A na kolik vlastně ruský vrchol automobilového pokroku vyjde? Ceny modelu Aurus Senat startují od cca 18 milionů rublů, což je zhruba 6,3 milionu korun. Bavíme se přitom pouze o základních cenách, takže po připočtení prémiové výbavy bude cena jistě ještě podstatně výše. Ve srovnání se zahraniční konkurencí, jako je například Rolls-Royce Phantom s cenou od 450.000 dolarů (cca 10,5 mil. Kč), však může Aurus představovat lákavou a hlavně celkem unikátní nabídku pro všechny movité oligarchy.

Ondřej Mára
Diskuze (37)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
28. 8. 2019 12:53
Re: Aurus v prodeji
Auto pro srdcaře může být i státnická limuzína, ZILy si taky nakoupilo spousty lidí v Rusku i v cizině a jezdí s nimi na veteránské akce nebo pro zábavu.

Dej si na Instáči ZIL_ZAVOD a uvidíš :-)
Avatar - Beefcake
28. 8. 2019 00:31
Great
No ty vole, toto ma byt sen oligarchu ?
27. 8. 2019 18:50
Moj nazor
Zaujimave, mne pride ked sa pozrem na Rolls prave Rolls okopčeny aj ked je to naopak. Jak je to možne? Tak že rolls je bazmek. Aurus je ako Rolls v začiatkoch a Rolls je neforemny blivajz čo ma nazov rovnaky ako slavna anglicka automobilka ale tou už davno neni. Je to len marketingovy bavorak s noblesnou karoseriou pre bastardov. Aurus je nastupca zilu čo sa inšpiroval dizajnom čo sa berie za vzor už dlhe roky. A je to pre oligarchov, ale to sa vie. A rolls je pre kralov a vozia sa v nich skutočne len zbohatlicke kriminalnicke prasce. Aurus je môj favorit. Moj nazor, na odpovede nereagujem dakujem za pochopenie.
Avatar - Hammunasakra
27. 8. 2019 15:14
Re: Aurus v prodeji
No eště že píšeš ÚDAJNĚ http://www.autoforum.cz/…ekanym-debaklem/ + https://www.televizeseznam.cz/…ota-supra-320432 :-)

Ale nejde o supru ale o auto SRDCAŘE = a tys tohle slovo ZRŮDNĚ použil pro za státní miliardy pro se státem spolupracující oligarchy vytvořenou napodobeninu RR

Viz i minulej odstavec = nechci chápat = tvuj svět prorusky pokřivený logiky

Smutný že nechápeš nebo chápeš a nevadí ti to = to co sám píšeš = bude to otáčení státních peněz = vydanejch jak na vývoj a výrobu tak pak zase na nákup těch produktů. To rusko nepozdvihne = narozdíl od lidí který z toho státního tyjou = což je u nás v jinym třeba předseda vláda a zdaleka nejen on = je to vážnější než si většina lidí asi připouští https://www.reflex.cz/…ro-vyvolene.html
Avatar - Hammunasakra
27. 8. 2019 15:07
Re: Aurus v prodeji
Mě nezajímá TVOJE vysvětlení jak to CHCEŠ vidět = nebo vokecat

Prostě kradli všichni = jak o sobě i většině který k tomu měli příležitost = řiká exkomunista ex agent Bureš = co je dneska demokrat = což JE to pokrytectví když už si ten pojem vytáh

Ale jako obvykle ti unikla TA HLAVNÍ SOUVISLOST = takhle veselo bylo ve všech státech pro zhroucení = tak už to prostě po revolucích bejvá = nejen po tý když zbankrotovali komunisti = třeba už kdysi po https://cs.wikipedia.org/…k%C3%A1_revoluce

Jak SÁM a SPRÁVNĚ řikáš = kradlo se před revolucí i po ní = to nemá s tim že si řikáš zrovna demokrat nebo komunista = nic společnýho. Nebo v čem myslíš že jo? :-)

Dokonce stejnej člověk = např. náš současnej předseda vlády = velmi oblíbenej i po tom co prasklo že si za dobu ve vládách ČR poslal 6,5 miliardy https://www.idnes.cz/…05753_domaci_knn krad jako komunista na PZO před revolucí a jako kapitalista po revoluci. A viz dnes zveřejněnej průzkum = lidi ho za to milujou :-!