Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab nad propastí: Ztráta Swedish Automobile vyrostla na 3,7 mld. Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Vlastník Saabu zatím nemá dostatek financí k udržení automobilky nad vodou.

Ztráta společnosti Swedish Automobile, která je majitelem problémové švédské automobilky Saab, ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o více než 150 procent na 152 milionů eur (3,7 miliardy Kč). Oznámila to firma. Dodala, že se jí ještě nepodařilo zajistit dostatek financí k udržení automobilky Saab nad vodou.

Výroba společnosti Saab byla v dubnu zastavena, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Švédská média v minulém týdnu informovala o tom, že Saab se chystá požádat o soudní ochranu před věřiteli.

Generální ředitel Swedish Automobile Victor Muller dnes prohlásil, že vedení Saabu se snaží výrazně zlepšit finanční situaci podniku, uzavřít dohody s dodavateli a co nejrychleji obnovit produkci.

Firma nicméně upozornila, že není jisté, zda se podaří získat peníze k obnovení výroby v krátkém období. Dodala, že není jasné ani to, zda bude možné zavčas zajistit finanční prostředky sjednané pro delší období.

Swedish Automobile letos uzavřela dohody s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda, které by měly vyřešit dlouhodobější financování Saabu. Čínští investoři by tím získali většinu ve Swedish Automobile, a Saab by se tak stal již druhou švédskou automobilkou pod čínskou kontrolou. Loni čínská společnost Geely koupila švédského výrobce osobních vozů Volvo Car od amerického koncernu Ford Motor.

Swedish Automobile se začátkem loňského roku dohodla s americkou automobilkou General Motors, že od ní koupí ztrátový Saab za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč). Dohoda tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
1. 9. 2011 21:16
Re: Čas pracuje proti SAAB-u ....
Číňani měli zasáhnout už v době, kdy Saabu docházeli peníze, ale vše bylo ještě pod pokličkou... Teď už podle mně vzhledem k tolika negativním (navíc stále se stupňujícím) zprávám a tím souvisejícího radikálního zhoršení pověsti ztrácí nákup této firmy smysl i pro ně... :-(
1. 9. 2011 21:10
Re: Skoda
Tak, tak... Můžeme být jen rádi, že Škodu získal právě koncern, pozvedl Škodovku z vod lowcostu vzhůru...
1. 9. 2011 16:26
Re: Skoda
A čím vykradá VW Škodu, keď Škoda preberá skoro všetko od VW?
1. 9. 2011 09:37
Re: Skoda
Ale to si nemyslím, spíš by se tady montovaly škodovky Logan, Sandero a případně Duster. ;-)
1. 9. 2011 09:28
Čas pracuje proti SAAB-u ....
Ak bude táto agónia dlhšie trvať, tak SAAB stratí akúkoľvek hodntou pre možného prípadného záujemcu ...

Ak sa rozutekajú ľudia a technológia ostane bez údržby, tak sa hodnota SAAB-u obmedzí len na značku .... a to zrovna nie je to o čo prípadným čínskym investorom ide ....