Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab se chystá požádat o ochranu před věřiteli

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Velmi nejistá situace kolem Saabu se zatím k lepšímu neobrací.

Problémový švédský výrobce automobilů Saab se chystá požádat o soudní ochranu před věřiteli. Informovala o tom dnes jedna rozhlasová stanice s odvoláním na různé zdroje. Firma Saab se k této informaci odmítla vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Výroba automobilky Saab byla v dubnu zastavena, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Firma obnovení výroby opakovaně odložila. Se spuštěním produkce podle posledních informací počítá nejdříve na konci srpna.

Švédské úřady minulý týden začaly zabavovat části majetku Saabu. Snaží se tak získat peníze na splacení dluhů Saabu vůči dodavatelům a daňové správě, na kterou věřitelé své pohledávky převedli.

Majitelem Saabu je nizozemská společnost Swedish Automobile. Ta se začátkem loňského roku dohodla s americkou automobilkou General Motors, že od ní koupí ztrátový Saab za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč). Dohoda zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Swedish Automobile letos uzavřela dohody s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda, které by měly vyřešit dlouhodobější financování Saabu. Čínští investoři by tím získali většinu ve Swedish Automobile, a Saab by se tak stal již druhou švédskou automobilkou pod čínskou kontrolou. Loni čínská společnost Geely koupila švédského výrobce osobních vozů Volvo Car od amerického koncernu Ford Motor.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
27. 8. 2011 07:45
hm
co takhle už nechat Saaba prostě v klidu odejít a vynechat tuto frašku, každý vidí, že to je čím dál horší.. :no:
26. 8. 2011 22:16
Amerika je zly "pan".
Tak, ako Volvo, tak aj Saab tlacil peniaze do propagacie svojich aut v U.S.A. Ich schizofrenia v orientacii na cielovu trhovu skupinu sa konecne prevalila. A naviac podliezali ceny.
R.I.P. Saab. V nebi Vas cakaju skrachovani kamarati z Ameriky.
Dobra sprava: Mozete si kupit novy oldtimer za akciovu cenu!