Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Fabia esport trophy: V Americe kousek za dvacítkou. A jdeme do finále!

Martin Machala
Diskuze (0)

Do živého finále tedy ještě zatím ne, zatím jdeme "jen" do finále základní části. Pak už ale následuje vrchol Škoda Fabia esport trophy pro osmičku nejlepších!

Aktuálně trénuju na Německo, což je poslední soutěž základní části Škoda Fabia esport trophy. A aniž bych se chtěl rouhat, nepřijde mi tento podnik tak extrémně těžký, jak nás na škodováckých stránkách organizátoři straší. Možná kdyby zapršelo… různé druhy asfaltu mi ale od virtuálního volantu nepřijdou tak zrádné, jak to nejspíš ve skutečnosti je.

Na stopu to však celkem makačka je – rychlostky jsou široké a zhusta lemované legendárními protitankovými zábranami, zvanými hinkelstein. A ten trefit, tak máte po srandě. V tréninku se mi jim daří vyhýbat, když ale chcete zajíždět konkurenceschopné časy, musíte k hinkelsteinu pochopitelně blízko. Často jsou velmi příhodně kolem apexů zatáček – nejvíc mě trápí pravoúhlé „oblouky“, nejlépe ty, do nichž se brzdí z vysokých rychlostí. Dají se projet na trojku, to ale musíte být absolutně přesní, trefit nájezd, apex, vyhnout se betonovému zpomalovači… nic jednoduchého.

Tohle mě teprve čeká, za sebou však mám předposlední podnik – americkou soutěž v Nové Anglii. Musím říct, že tu jsem si užil. Příjemně rychlé zkoušky, proti šílenému Polsku jsem měl pocit, že se skoro ploužím. A i když v první etapě trošku zapršelo, šotolina své vlastnosti až tak zásadně nezměnila.

Kromě noční zkoušky (v těchto podmínkách mám problémy téměř vždy), se mi jelo vlastně pohodově, bez výraznějších krizovek. Ke konci jsem i docela zrychloval, zajížděl jsem prakticky stejné časy jako v tréninku a pravidelně se umisťoval kousek nad první dvacítkou. Nakonec z toho bylo celkové slušné šestadvacáté místo. V Polsku jsem sice byl o kousek výš, v Americe se mi ale podařilo zmenšit ztrátu na prvního – za vítězným Davidem Dorňákem jsem zaostal o pět minut. Pořád je to hodně, dvě tři minuty by se mi líbily víc, už jsem za virtuálním volantem nějaký ten čas strávil… tohle je každopádně zatím můj nejlepší výsledek (myslím nejmenší ztrátu na vítěze).

Časy v Německu jsou zatím slušné, přesněji řečeno se mi daří v jednotlivých zkouškách držet nejmenší odstup od rekordů. Tak uvidíme, počasí by mělo být slunečné, snad nepotkám nějakého toho hinkelsteina!

Německou soutěží základní část Škoda Fabia esport trophy skončí, jak jsem už napsal, na nejlepší osmičku pak ještě čeká zmíněné živé finále. V průběžném pořadí patří první příčka americkému vítězi – v čele se drží David Dorňák, druhý je Ján Kundlák a třetí Jan Karabina. Já jsem čtyřiatřicátý. Víc jsem od sebe čekal, víc…

Martin Machala
Diskuze (0)

Doporučujeme