Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda má do 10 let vyrábět 1,5 milionu aut ročně

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
Šéf Škody Auto: "Doby, kdy byla Škoda levným Volkswagenem, jsou pryč."

Škoda Auto chce do deseti let zdvojnásobit odbyt na zhruba 1,5 milionu vozů ročně. Příští rok přijde s novým modelem, který bude menší než Fabia. Na setkání s novináři to uvedl předseda představenstva Škody Winfried Vahland.

Během pěti až deseti let by se více než polovina škodovek měla vyrábět mimo Českou republiku, hlavně v rozvíjejících se zemích, jako je Čína, Indie nebo Rusko. Například v Číně by se vedle Šanghaje měly škodovky vyrábět ještě v dalším závodě koncernu Volkswagen. Naopak firma v současnosti neuvažuje o expanzi na americký kontinent.

Firma ale zároveň předpokládá, že bude rozšiřovat i kapacitu tuzemských závodů a bude nabírat nové lidi. "Potřebujeme rozšířit personál technologického vývoje, odbytu a nepřímý personál. Zároveň musíme ale zvýšit produktivitu," uvedl.

Vahland nevyloučil, že by se škodovky mohly v budoucnu dovážet do Česka, nebo naopak že by závody Škody v Česku vyráběly automobily i pod jinou značkou.

Vedle vozu menšího než Fabia chystá Škoda i další rodinný model, který by byl rozměrově mezi Fabií a Octavií. Za deset let by podle něj pod značkou Škoda mohlo jezdit ve světě kolem deseti modelů namísto současných pěti. Hlavním prodejním artiklem ale má být stále Octavia. Škoda se podle Vahlanda v rámci koncernu nemá stát levnou značkou. "Doby, kdy byla Škoda levným Volkswagenem, jsou pryč," dodal.

Škoda od ledna do září zvýšila zisk o 115 procent na šest miliard korun. Prodej vozů značky vzrostl o 13 procent na 568.990 aut. V posledním čtvrtletí neočekává žádné velké výkyvy od současného trendu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
Avatar - robertPLUS
18. 11. 2010 08:47
Re: ok
ruce robose su stejne na cely planete.. znam slovenske, nemecke dokonce i cinske na vlastni oci.. a ty vase "zlate rucicky" su uplne stejne.. aspon co se robotnicky tridy tyka.. jedine co na ne plati je cukr a bic.. akurat tad v eu potrebujes vice cukru to je cele..
30. 10. 2010 12:31
Re: Okrídlené slepice
Na hlouposti se jinak nedá odpovědět ani zareagovat - kdybys bych trochu chytřejší, nereagoval bys. Pokud chceš věcný komentář - viz výše u reakce na věcná tvrzení Petrka. Holt, pokud sem chodíš jenom exhibovat, tak se ti tohle bude stávat čím dál tím častěji.
29. 10. 2010 16:37
Re: by me zajimalo, co je pravda
Znám, zadlužená Evropa snižující nezaměstnanost davem úředníků, sociálních a ekonomických badatelů.
29. 10. 2010 16:17
Re: by me zajimalo, co je pravda
Jj, takový názory byly i na obuvní průmysl, vůbec celý textilní, sklářský atp. A situace dnes? Však ji znáš.
29. 10. 2010 16:09
Re: by me zajimalo, co je pravda
Představa, že v Evropě udržíš vývoj bez výroby je totálně mimo. Jak odejde výroba, za pár let půjde pryč všechno. A pokud v Evropě nebudou za 40 let " montovny ", tak to bude znamenat, že se Evropa stala rozvojovým regionem.