Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart: Zemřel Nicolas Hayek, ideový tvůrce městského mikroauta

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Nicolas Hayek, zakladatel značky extravagantních hodinek Swatch a ideový tvůrce mikroauta Smart, již není mezi živými. Zemřel toto pondělí ve věku 82 let.

Nicolas George Hayek nosil v hlavě myšlenku úsporného miniautíčka do města již v osmdesátých letech 20. století. Pro její realizaci se původně spojil s Volkswagenem. Ten ale nakonec od projektu s názvem Swatchmobile odstoupil a na scéně se objevil jiný hráč: Mercedes-Benz. Stuttgartští se zabývali vývojem podobného automobilu již od začátku sedmdesátých let a navíc v jedné fázi také uvažovali o spolupráci s VW.

„Naše auto umožní všem lidem na celém světě dosáhnout svého snu o osobní mobilitě, která je běžná v průmyslově vyspělých zemích“, řekl Nicolas Hayek v roce 1994 na tiskové konferenci, jenž byla svolána u příležitosti založení společného podniku Mercedesu a SMH.

Helmut Werner, pozdější šéf značky Mercedes-Benz, tehdy prohlásil: „Jsme přesvědčeni, že trh je na takové ekologicky šetrné auto připraven, neboť dopravní potřeby se změnily. Osloví především mladší řidiče a rodiny, které hledají druhý, nebo třetí vůz do garáže.“

Vše se tudíž malinko vymklo kontrole, cíle obou mužů se rozcházely. Smart se tedy nakonec nestal lidovým přibližovadlem, ale stylovou záležitostí. Jeho ceny byly posazeny výše dle filozofie automobilky s trojcípou hvězdou. Plánovaná přizpůsobitelnost mu ovšem zůstala, vždyť například vyměnitelné plastové panely karoserie byly před takřka třinácti lety hodně propagovány.

MCC Smart City Coupé se poprvé představil na podzim 1997 ve Frankfurtu. Nadšení ale rychle vyprchalo, protože vozík měl problémy se stabilitou, existovalo mnoho případů, kdy se postavil na zadní. Firma tedy zastavila produkci a vybavila jej elektronickou stabilizací. Znovu ji rozběhla 2. července 1998. Tehdy Hayek společnost Micro Compact Car AG opustil. Jeho firma SMH se investicemi do projektu finančně vyčerpala a původní myšlenka také vzala zasvé.

Podnikatel, který se mimochodem narodil 19. února 1928 v Libanonu, zemřel v pondělí 28. června 2010 ve Švýcarsku na zástavu srdce. Bylo mu 82 let.

Více informací o historii značky Smart naleznete v článku Smart: Nejmladší značka skupiny Daimler byla založena před 15 lety.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Avatar - pumpkin
2. 7. 2010 22:16
R.I.P.
Síce to nebolo ľudové autíčko, ale spravilo dieru do sveta. Pre mňa je vždy príjemným spestrením vidieť Smarta v zaujímavých farbách, hlavne keď priečne parkuje medzi pozdĺžne stojacimi autami. Takže verím, že Hayek opustil tento svet spokojný. :-)
2. 7. 2010 14:09
Re: ne zcela naplněná idea
Objavil si Ameriku...
Avatar - euro89
2. 7. 2010 10:08
ne zcela naplněná idea
„Naše auto umožní všem lidem na celém světě dosáhnout svého snu o osobní mobilitě, která je běžná v průmyslově vyspělých zemích“
Myslim, že zrovna Smart je auto právě pro zákazníky z vyspělích zemí, kteří ho mají jako takovou stylovku. Auto "pro všechny" je spíš teď Tata Nano, příp. Fiat Panda, nebo Dacia.
Avatar - pelikoš
2. 7. 2010 09:55
bohužel
upřímnou soustrast...