Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stávka ve Škodovce nebyla legální

Dan Vořechovský
Diskuze (9)
Škodováčtí odboráři podle státního zástupce v dubnu stávkou porušili zákon. Žaloba jim však přesto nehrozí.

Úterní vydání deníku MF Dnes přišlo s informací, podle které byla dubnová stávka odborů Škody Auto nezákonná. Prohlásil to státní zástupce Václav Kotas. Ten se stávkou začal zabývat sám od sebe a navzdory výsledku svého zkoumání se rozhodl žalobu nepodávat. Kotas pro MF Dnes uvedl tento důvod: „Protože podstatným způsobem negativně neovlivnila například situaci v regionu nebo podnikání ostatních podnikatelů.“ Samotná automobilka již dříve oznámila, že je pro ní dubnová stávka ukončenou záležitostí, ke které se nebude vracet.

Zákon o kolektivním vyjednávání mluví v tomto případě jasně. Odbory mohou přistoupit ke stávce až poté, co vyčerpají všechny jiné možnosti jednání, a to včetně zapojení nezávislého zprostředkovatele z ministerstva práce a sociálních věcí. K tomu však nedošlo. I proto začali raději odboráři stávku nazývat protesty. Odborářský šéf Jaroslav Povšík pro MF Dnes uvedl, že odbory žádné vyjádření neobdrželi a že celou věc nebude dále komentovat.

Dan Vořechovský
Diskuze (9)
Avatar - Ricardo
6. 6. 2007 20:36
Odbory
Odbory jsou fajn věc, když nefunguje ocharna zaměstnanců pomocí pracovního práva, umožní jednotlivcům dostát se spravedlnosti vůči zaměstnavateli. Fakt super, akorát že dneska je století 21. a ne 19., takže je na nic nepotřebujeme. Bordel je i bez nich...