Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tento luxusní sedan chce konkurovat Mercedesu EQS. Němci by měli zbystřit

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Do Evropy zřejmě míří další čínský elektromobil, tentokrát chce konkurovat hvězdám segmentu.

Nový čínský prémiový sedan BYD YangWang s elektrickým pohonem byl poprvé výrazně poodhalen díky patentovým snímkům, které podle CarNewsChina zveřejnila evropská patentová kancelář. Lze tedy předpokládat, že tento model zamíří i na starý kontinent, kde nejspíš vyzve zavedenou konkurenci.

Připomeňme, že YangWang je novou čistě elektrickou prémiovou značkou společnosti BYD, která byla uvedena začátkem tohoto roku. V dubnu pak značka představila svůj první model, elektrický sedan U8, který nedávno v Číně vstoupil do předprodeje s velmi odvážnou cenovkou – v přepočtu od 3,4 milionu korun.

Video se připravuje ...

Druhým modelem značky YangWang bude sportovní elektromobil U9,po kterém by měl následovat právě prémiový elektrický sedan. Jméno sedanu zatím nebylo zveřejněno, s ohledem na dosud používaná jména se však nejvíc nabízí označení U7. Rozhodně však nejde o oficiální název.

Patentové snímky pak ukazují design připomínající jiné sedany z produkce společnosti BYD. Zejména tvary kapoty, linie střechy a bočních linií mohou připomínat vozy řady BYD Seal. Prémiový sedan ovšem nabídne specifické světlomety s výrazným světelným podpisem, velké nasávací otvory v předním nárazníku nebo zapuštěné kliky dveří.

Bublina na střeše naznačuje přítomnost LiDAR senzorů, díky kterým by mohl sedan nabídnout pokročilé schopnosti asistované či autonomní jízdy. V zadní části karoserie by měl být aktivní spoiler, doplněný o agresivní difuzor.

Podle spekulací, na které kolegové z CarNewsChina upozornili, by novinka měla nabídnout pohonné ústrojí převzaté z modelů U8 a U9. Díky čtveřici elektromotorů by tak sedan mohl nabídnout kombinovaný výkon okolo 1.180 koní. Vůz by měl na trhu konkurovat modelům jako Mercedes-Benz EQS či BMW i7, čemuž odpovídá také očekávaná cena, v přepočtu startující od 2,5 milionu korun.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
2. 9. 2023 20:31
Re: Nedá se nic dělat,
Lééta tu parta diskutérů ŘVE že chce SKANZEN a ZAOSTÁNÍ

No a povedlo se prosadili si to - amerika i asie jsou PŘED NÁMA

Jinak řvou stále dodnes - asi jsme zaostali ještě málo :*)
2. 9. 2023 08:41
Nedá se nic dělat,
Číňané dohání Evropu mnohem rychleji, než třeba před rokem. Alespoň v EV. Zvítězí. A to není obyčejná osobní skepse, to je objektivní skutečnost. Schopnost vyvinout nové věci a zavést je do výroby je nyní na straně Číňanů díky zdrojům. Až se pročistí čínský trh a zůstanou jen giganti, ti potom skoupí podíly v Evropských automobilkách. Nevyhnutelný vývoj, logika ekonomiky. Mým přáním do této budoucnosti je už jen to, aby alespoň zůstaly zachovány tradiční jména autoprůmyslu, která jej založila a táhla dějinami celé století (a něco).