Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Test: Honda Transalp: univerzální voják (+VIDEO)

Tomáš Votruba
Diskuze (12)
Před nedávnem skončil dakarský maraton, a tak přišel čas na test motorky, která byla inspirována slavnou rallye Paříž-Dakar. Ještě před koncem sezóny jsme vyzkoušeli léta prověřené cestovní enduro Honda XL650V Transalp.

Před nedávnem skončil dakarský maraton, a tak přišel čas na test motorky, která byla inspirována slavnou rallye Paříž-Dakar. Ještě před koncem sezóny jsme vyzkoušeli léta prověřené cestovní enduro Honda XL650V Transalp.

Jak šel čas

Motorka od Hondy s označením Transalp je tu s námi už skoro 19 let, za tu dobu samozřejmě mnohokrát změnila svou tvář. První kousek a dnes už motocyklový pradědeček se objevil v roce 1987 a byl v mnohem inspirován motocykly, které zrovna jezdily rallye Paříž-Dakar. Jak už sám název napovídá, motorka byla určena hlavně pro evropský trh, kde si rychle získala svou popularitu. Kategorie cestovních endur byla v té době velmi módní. Silný a velký motor, rozměrná drátěná kola, vzpřímený posaz a možnost cestovat i na velmi dlouhé vzdálenosti – přesně o tyto atributy u těchto motocyklů jde. Během 19 let se Transalp proměnil z motorky inspirované rallye postupně ve stroj, který umí poskytnout co nejvíc zábavy i při běžném ježdění.

Z toho důvodu si Hondu Transalp v posledních letech ve velké míře oblíbily i ženy. Transalp se začal přizpůsobovat potřebám běžných zákazníků, a tak se změnila ergonomie stroje, bylo sníženo sedlo a zvýšen čelní štít. V nabídce výrobce se objevila široká škála příslušenství a v technických parametrech přibylo několik technických novinek. Transalp se přesunul z písečných dun a alpských průsmyků do víru městských uliček, kde mohl každý využít jeho snadnou ovladatelnost a také vysoký jízdní komfort. Právě v tom tkví univerzálnost cestovních endur, zvládnou lehčí terén, běžnou okresku, dálnici i městský provoz.

S faceliftem do boje

Poslední proměna Transalpu se odehrála zhruba před rokem, motorka dostala nový větrný štítek se zatmaveným sklem, což dodalo Transalpu mnohem dospělejší a sportovnější výraz, mírně byla upravena i přední maska včetně předního světla a směrovky integrované do kapotáže byly překryty zatmaveným čirým sklem, což ladí s novým štítkem. Mnohem líbivější je také nová černá výplň drátěných kol, upravená grafika přístrojů, zadní výfukové koncovky nebo vystouplé logo Transalp na nádrži. Většina posledních změn je hlavně optických, malou inovací prošlo ještě sedlo, která má nyní komfortnější potah, a komfortněji byla naladěna i zadní vidlice.

Na konci sezóny jsme otestovali právě tuto poslední verzi Transalpu (modelový ročník 2005), chtěli jsme se na vlastní kůži přesvědčit, že tohle cestovní enduro, byť je ze „staré školy“, má stále co nabídnout, a to hlavně v dnešní době, kdy se téměř celá kategorie cestovních endur přetransformovala do role funbiků, u kterých se pojmy jako enduro nebo orientace v terénu staly pouhou vzpomínkou na minulost. Transalp od Hondy zůstal jako jeden z mála věrný tradiční koncepci s ocelovým trubkovým rámem, drátěnými koly a 21palcovým předním kolem.

První kontakt

Už při prvním kontaktu našeho „zadku“ s Transalpem jsme ocenili pohodlný a uvolněný posez na 843mm vysokém sedle, které dostalo měkčí a komfortnější výplň. Vzhledem k mé výšce 175 centimetrů jsem akorát dosáhnul na zem, ale menší jezdci (hlavně holky) můžou mít problém, ale to je typický úděl cestovních endur. Pokud máte optimální výšku (nad 175 cm), budete si pochvalovat i manipulaci se strojem na místě. Suchá hmotnost motorky je 191 kg a vzhledem k vhodně umístěnému těžišti to není žádná překážka.

Všechny ovládací prvky jsou typicky „Hondí“, takže máte všechno po ruce, orientaci na přístrojové desce napomáhá nová grafika přístrojů. Dvojice budíků je překryta jedním společným sklem, což má jeden nepříjemný efekt, a to zrcadlení vaší hlavy v přístrojích. Na ostrém sluníčku se tak mírně snižuje orientace a čitelnost přístrojů. Tento efekt můžete vidět na prvním snímku ve fotogalerii (níže). Na druhou stranu musíme pochválit, že Honda vybavila Transalp elektronickým imobilizérem H.I.S.S., což snižuje pravděpodobnost krádeže.

Jak to jezdí

Motor Transalpu se za celou tu dobu nijak radikálně nezměnil, v rámci vývoje vzrostl na 647 cm3 a nepatrně se zvýšil i výkon. Ten má hodnotu 39 kW/53 koní při 7 500 ot./min, točivý moment 55 Nm/5 500 ot./min. Motor se vyznačuje naprosto plynulým nárustem výkonu, vodou chlazený dvouválec je jemný jako beránek, ale tím nechceme říct, že je motor nudný, jeho zvukový projev je moc příjemný – pod kapotou Transalpu zkrátka vrní dobře stavěný dvouválec. Motorka má sice jen pětistupňovou převodovku, ale vzhledem k delšímu zpřevodování a skvělé pružnosti v nízkých a středních otáčkách lze jezdit za průměrných 5 – 6 litrů paliva na 100 km.

Z nuly na sto dokáže Transalp „vystřelit“ za pět vteřin, ale všechno je nečekaně plynulé a hladké, proto jsem použil uvozovky, přitom pro většinu automobilových řidičů je tato hodnota z říše snů. Transalp je hlavně cestovatel, proto není problém na dálnici konstantě udržovat rychlost okolo 170 – 180 km/h, štítek ochrání před větrem vaši hlavu a prolisy v nádrži zase poskytnou úkryt kolenům. Ideální cestovní rychlost se pohybuje okolo 120 km/h, od této rychlosti výš jsou reakce na každé pootočení plynovou rukojetí mnohem delší.

On-road i off-road

Sprintování ovšem není důvodem, proč Transalp existuje. Jeho síla je v univerzálnosti, s jakou zdolává jednotlivé povrchy. Chcete jet po dálnici až k Jadranu? Žádný problém, můžete přibrat i přítelkyni a 20 kg zavazadel, Transalp totiž má velmi rafinovaný nosič zavazadel a hodně místa je i pod sedlem. Chcete se jen tak prohánět po okreskách a užívat si jednu zatáčku po druhé? Taky to jde, stejně jako výlet na polní cestu, jak to můžete vidět na našem videu. Na to, jak nevinně Transalp vypadá, zvládne docela hodně.

Absorbovat terénní výmoly pomáhá podvozku hlavně velké přední 21palcové kolo a hrubší vzorek pneumatik, kryty rukojetí zase ochrání vaše ruce před větvemi a vysokou trávou při průjezdech lesním nebo polním terénem. Podvozek snese díky dlouhým zdvihům a kvalitnímu tlumení i kratší skoky, ale nic víc jsme raději nezkoušeli, na terénní blbnutí jsou jiné motorky. Co se týče brzd, vepředu pracuje dvojitá kotoučová brzda Nissin o průměru 256 mm a vzadu je jeden kotouč o průměru 240 mm. Nečekejte, že Transalp bude brzdit jako supersport, přední vidlice se při razantnějším zpomalování hodně potápí, ale to je pro endura typický jev.

Na Hondě XL650V Transalp už jdou vidět stopy času a podle našeho odhadu je tohle poslední verze motorky před plnohodnotným nástupcem, který by podle spekulací mohl dostat silnější 750cm3 motor a vzhled většího Varadera, snad proto byla cena snížena na zajímavých 195 000 Kč. Před pár lety stál přitom Transalp skoro 280 000 Kč, s touto cenou by po boku dnešní konkurence asi neuspěl. Tato motorka bude stoprocentně vyhovovat jezdcům, kteří mají tak trošku dobrodružnou povahu, ale nechtějí závodit. Transalp stejně dobře poslouží i starším motorkářům a také ženám, jež ocení jeho nezáludný projev a léty prověřený motor.

Technické údaje - Honda XL650V Transalp
Motor kapalinou chlazený dvouválec 647 cm3
Výkon 39 kW (53 koní) při 7500 ot./min
Točivý moment 55 Nm při 5500 ot./min
Převodovka pětistupňová
Brzdy 2 x 256 mm (přední), 240 mm (zadní)
Pneumatiky 90/90-21 (přední), 120/90-17 (zadní)
Hmotnost 191 kg (bez náplní)
Nádrž 19 l
Maximální rychlost cca 170 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h cca 5,5 s
Cena 195 000 Kč

Poznámka: Videa jsou k dispozici ve formátu DivX a WMV.

Ke spuštění DivX videí je nutné mít v MediaPlayeru nainstalován plug-in DivX, který si můžete stáhnout zde. Tento formát lze s příslušným kodekem přehrát na všech operačních systémech.

Ke spuštění WMV videí není nutné na platformě Windows nic instalovat - MediaPlayer sám video přehraje. Tento formát videa však není použitelný v jiném přehrávači a na jiných operačních systémech.

Další zajímavá videa najdete ZDE.

Tomáš Votruba
Diskuze (12)