Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Ssangyong Korando D20DTF – Řvoucí ještěrka

Ondřej Šuch
Diskuze (6)

Nový pohon, interiér, styl a karoserie od Giugiara – s tím vším chce Ssangyong uspět na evropském trhu. Má šanci?

Dosti již otlučený štít pověsti automobilky se přitom na evropském trhu nepodaří pozvednout jednoduše. Jen v České republice vystřídala značka za poslední roky několik oficiálních dovozců a s čestnou výjimkou modelu Rexton u nás poslední kreace mnoho úspěchů nenasbíraly. Pokus o resuscitaci tedy sledujeme s o to větším zájmem. Co na nás korejští inženýři nachystali tentokrát?

Na předchozí stejnojmenný třídveřový offroad, který designem odkazoval k jeepům, rovnou zapomeňte. Pár měsíců po záchraně automobilky Ssangyong indickou značkou Mahindra před námi stojí pětidveřové SUV, které s předchůdcem nedělí kromě jména a místa původu vůbec nic.

Ostře oranžová metalíza a cena 580 tisíc hýří sebevědomím, ostatně konkurenty kompaktního a vcelku vysokého vozu mají být jednak „domácí“ Hyundai ix35 a Kia Sportage, jednak také Nissan Qashqai nebo Ford Kuga.

suv ssangyong testy suv ssangyong testy

Giorgetto Giugiaro seškrtal jakékoli odkazy na Jeep, v rysech vozu je ovšem možno vidět postupně objevili stopy Jaguaru na mřížce chladiče, kie Cee´d před faceliftem na světlometech, Nissanu Qashqai v boční siluetě a Renaultu Koleos na pátých dveřích. Jistě to nebyl záměr, ale k překvapení téměř všech subjektivně hodnotících členů redakce nepůsobí celek nijak zvlášť špatně.

Černé lemy blatníků se povedly neméně: jednak odkazují k mimosilničním schopnostem vozu, jednak opticky snižují jeho jinak nezvyklou výšku. Kdybychom to chtěli vyjádřit co nejpřesněji – design exteriéru se určitě nepodobá jakémukoli předchozímu modelu a mezi lídry evropského trhu zapadne stejně hladce, jako jeho konkurenti.

A ještě jinak – Nissan Juke, Subaru Tribeca nebo i Škoda Yeti jsou proti Korandu perly designérské ulítlosti v mezích rozpočtu.

suv ssangyong testy suv ssangyong testy

Také uvnitř je sice plastově tmavo a tvrdo, ale opět o poznání lépe než v předchozích modelech. Dobře čitelný rychloměr a otáčkoměr odděluje oranžově podsvícený palubní počítač s jednoduchou grafikou, ovladače na středové konzole jsou pohodlně dosažitelné a imitací chromu se chvályhodně šetří.

Posádku vůbec čekají docela příjemná překvapení – sedadla i opěradla nabízí optimální mix měkkosti a vedení těla, boční okénka se spouštějí velmi rychle a volant má konečně menší než autobusový průměr. Automobilka sice v podkladech říká něco o kombinaci orientální elegance a zdrženlivosti, ale takové řeči je obvykle lepší nevnímat. Ano, měkké plasty zde opravdu nejsou, ale popravdě – nijak nám nechybí.

suv ssangyong testy suv ssangyong testy Přístup k zadním sedadlům umožňují opravdu velmi dlouhé a vysoké dveře. Vypadá to nedůležitě, ale kdo už někdy konfrontoval v těchto místech vlastní lebku s klasickou předností designu před účelem u některých konkurentů, dá mi za pravdu. Když to zkrátíme: vzadu se sedí stejně dobře jako u konkurence. Rozvor 2650 mm sice neumožňuje zázraky, ale ani kolena urostlého figuranta si moc kontaktu s předním opěradlem neužila. Sedák působí pohodlně i po třech stech kilometrech, zadní opěradlo je sklopné, opěrky hlavy výsuvné a místa pro hlavu dost. Vnitřní dveřní kliky působí sice trochu subtilně, ve dveřích a vůbec v interiéru ale nic nevrže a výplně dveří jsou i celkem příjemné na dotek. Nezvykli jsme si na anachronický klíček zapalování – klasický a velký nesklopný klíč doplňuje přívěšek se značně nepohodlným dálkovým ovládáním. Zatímco odemknout lze relativně bez problémů, k uzamknutí je třeba příslušné tlačítko málem promáčknout skrz ovladač, přičemž auto o úspěšné operaci dá vědět jen velmi krátkým bliknutím směrovek. Stručně řečeno – za denního světla nezjistíte, zda jste zamkli.

Zakulacenými pátými dveřmi je pohodlný přístup k zavazadelníku, který nabízí při pětimístném uspořádání kapacitu 485 litrů. Po sklopení zadních opěradel dělených 40:60 pak vznikne rovná plocha, kam se zavazadel vejde jistě o mnoho více. Přesnějším údajem nemůžeme sloužit, výrobce jej jaksi nezveřejnil.

Základní (a prozatím jedinou) motorizací Koranda je dvoulitrový dieselový čtyřválec e-XDi200 o výkonu 129 kW v 4000 min-1 a točivým momentem 360 Nm mezi 2000 a 3000 min-1. Agregát splňuje normu Euro 5 a je připraven na limity Euro 6. Jeho součástí je přímé vstřikování common rail s plnícím tlakem 1800 bar a turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek. Moderní parametry vypadají sympaticky, zvláště když se výrobce chlubí kombinovanou spotřebou 6,4 l/100 km.

suv ssangyong testy suv ssangyong testy V praxi si na první pohled není proč stěžovat – dlouhodobá spotřeba za celý test dosáhla přesně sedmilitrové hodnoty, což vzhledem k zimě a syrovosti motoru můžeme akceptovat. Jedinou, ale opravdu jedinou a jedinou podstatnou výhradou k tomuto vozu je ale bohužel zvuk, který pohonná jednotka produkuje. Při rychlosti 100 km/h sice motor točí 2500 min-1 a na šestý stupeň činí spotřeba povzbudivých 6,7 l/100 km, jakýkoli impuls ke zrychlení je ale provázen tak hlasitým klepáním, že to probudí i nejspavější část posádka, nehledě na týrání řidiče.

Je to tak: přestože je z hlediska spotřeby a dynamiky zpřevodování optimální, zní motor i v naprosto standardních situacích jako brutálně podtáčený starý komůrkový diesel těsně před závěrečným škytem.

I když je možno koupit Korando i s pohonem pouze přední nápravy, námi testovaný vůz disponoval připojitelným pohonem zadní nápravy. Ten se aktivuje buď při ztrátě adheze předních kol, nebo po stisknutí tlačítka Lock vlevo pod volantem – v tomto případě ale pouze do rychlosti 40 km/h. Nájezdové úhly 22,8°, resp. 28,2° v kombinaci se světlou výškou 18 mm sice vozu nedovolují výlety do náročného terénu, svůj díl práce na zasněžených polních cestách ale odvedly bez problémů.

Při běžném cestování se kromě zmíněného hluku a občasných náklonů v zatáčkách také nekoná žádné překvapení - přední zavěšení se vzpěrou MacPherson a zadní víceprvková náprava udržují stabilitu na úrovni srovnatelné s konkurencí a podvozek jen tak nějaký výmol nerozhodí. Uvítali bychom důraznější brzdy, méně odtažité řízení a hladší řazení rychlostních stupňů, naopak oceňujeme rozměrná zrcátka, velkou účinnou plochu zadního stěrače a solidní rejd.

Přiznáváme, tak příznivý dojem jsme z čerstvého modelu nedávno zmrtvýchvstalé značky snad ani nečekali. Nebýt z hrobu povstalého klíčku zapalování a neskutečného hluku motoru, je před námi překvapivě vyvážený vůz s jen mírně sebevědomou cenovkou a opravdu slušnou výbavou.

SsangYong Korando na českém trhu: První cena 579.900,- Kč

suv ssangyong testy suv ssangyong testy






První cena vozu 579.900,-Kč (D20DTF 129 kW Active MT 4x2)
První cena vozu s testovanou motorizací 579.900,-Kč (D20DTF 129 kW Active MT 4x2)
Základní cena testovaného vozu 659.900,-Kč (D20DTF 129 kW Comfort MT 4x4)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 659.900,-Kč (D20DTF 129 kW Comfort MT 4x4)

Plusy:

  • Design

 

  • Vnitřní prostor a jeho využitelnost

 

 

  • Stabilita

 

 

  • Spotřeba

 

 

  • Jízdní dynamika

 

 

  • Schopnosti mimo silnici

 

 

  • Rozměrný zadní pár dveří

 

Minusy:

  • Zvuk motoru a jeho sklon ke klepání

 

  • Klíček zapalování a dálkové ovládání

 

 

  • Nekomunikativní řízení

 

Ondřej Šuch
Diskuze (6)
Ssangyong Korando D200TF
Cena základní sestavy 659 900 Kč
Výbava základní sestavy ABS, EBD, ESP, čelní a boční airbag řidiče a spolujezdce, okenní airbagy pro přední a zadní sedadla, předpínače bezpečnostních pásů, aktivní opěrky hlavy, automatické zamknutí při rychlosti nad 30 km/h, parkovací asistent vzadu, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, ISOFIX, volant nastavitelný ve dvou osách, kůží potažený volant a řadicí páka, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, vyhřívaná přední sedadla, dělená 40:60 a sklopná opěradla zadních sedadel, automatická klimatizace, palubní počítač, tempomat, elektrické ovládání předních a zadních oken, autorádio s Mp3 a Bluetooth s ovládáním na volantu, přední mlhová světla, vyhřívané přední (pod stěrači) a zadní okno, elektricky nastavitelná, sklopná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, metalický lak. Kč
Cena testované sestavy 659 900 Kč
Výbava testované sestavy základní Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1998
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 129 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 360 / 2000 - 3000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 180
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7.9 / 5.5 / 6.4
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 485 / 0
Objem nádrže (l): 57
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1672 / 612
Rozměr pneu: 225/60 R17
Ssangyong Korando D200TF
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4410
b) šířka (mm): 1830
c) výška (mm): 1675
d) rozvor (mm): 2650
e) rozchod vpředu (mm): 1573
f) rozchod vzadu (mm): 1558
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 880 / 1040
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 780 / 940
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 990
k) šířka vpředu (mm): 1450
l) šířka vzadu (mm): 1410
délka sedáku vpředu (mm): 530
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 600
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
Avatar - WinDiesel
22. 2. 2011 22:53
Re: cena
Obávám se že ve 4kolce s výkoným dieselem za to nemohou chtít méně. Počkej si na slabší diesel a 4x2 v kombinaci s benzínem a dieselem a bude to výrazně méně.
Avatar - WinDiesel
22. 2. 2011 22:51
Re: Můj osobní test........
Však já jsem to nemyslel nijak zle.... :-) Určitá, snesitelná hlučnost tam je. Když to ovšem porovnám se svým bývalým P406 1,9 TD, je to paráda.
Posouzení hlučnosti je vůbec velmi relativní věc. Jediným způsobem, jak to rozseknout, je asi změřit decibely a to v různých provozních režimech - a to by bylo skutečně velmi zajímavé.
Tady máte námět na test - jak pro benzíny tak pro diesely a benzín versus diesel.
Myslím že by zde padnul mýtus o vysoké hlučnosti moderních dieselů, jakkoli to zase samozřejmě velmi záleží na utlumení motoru.

Také mi připadalo, že Korando točilo na 6kval dost vysoké otáčky, ale bohužel jsem si otáčkoměr nezkontroloval.
zdraví, P.
22. 2. 2011 13:03
Re: Můj osobní test........
Zdravím, a jsem rád, že se Vám dobře jezdilo. Nám i mně osobně taky, což jsem se snažil přenést do textu.

Věřte, že něco o klepání TDI PD vím. Když pominu kalsické týdenní testy, tak v jednom služebním autě jsem na něm natočil cca 50 tis. km. Fajn motory, pokud člověk upřednostňoval spotřebu před hlukem. Což jsme v testech zmiňovali.

Ale přesto věřte, že svezení s dvoulitrem v Korandu je co do hluku s TDI PD nesrovnatelné. Pomíjím přitom studené starty, to by bylo nespravedlivé. Bavím se o hluku motoru pronikajícího do kabiny při různých ustálených rychlostech a při zrychlování s podřazením i bez něj.

A opět - nemíním to jako "odstřelení" auta, jen jako poukázání na to, co je pro vůz specifické. Někdo preferuje jiná kritéria a pro něj může být Korando skvělá volba. A konstatování, že jde o jinak povedené auto je Vám i mně společné.

Takže díky za názor a zůstaňte nám věrný.

O.
Avatar - WinDiesel
22. 2. 2011 11:23
Můj osobní test........
............. dopadl velmi dobře. Do 140 úplně v pohodě a potom stále přijatelné. Pěkné auto, velmi dobrý posaz, všechno tak jak má být.
A pro Čechy, kteří milují dvojité výfuky, dobrá zpráva - hezké 2 výfuky, parádní koncovky, jeden vpravo a jeden vlevo, tak jak to má být. Vůbec zadek je v reálu parádní ale i ten předek nemá chybu. Designové dílo se podařilo.
Autoři by se mohli trochu krotit. Dnes jsou na diesely kladeny úplně jiné nároky než před lety. Nepamatuji se, že by AUTO CZ v době, kdy se na trh uváděly TDI PD (když ne 1,9, tak 2,0) mělo tolika výhrad ke hlučnosti TDI PD a to byla panečku silná káva...........
21. 2. 2011 11:29
Onehdá jsem po ránu točil klikou lanovky
opravte si prosím ty překlepy a nedodělky ve větách, vypadá to, jako by to editovalo více lidí a vzájemně nebrali v úvahu změny provedené tím druhým. Trochu to připomíná onu slavnou básničku od Šimka s Grossmanem.