Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Corolla 2014: Nová generace se odhaluje

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Toyota Corolla je v Evropě na okraji zájmu ve prospěch hatchbacku Auris. Pro zámořské trhy včetně domácího však stále představuje stěžejní model.

Nová Corolla se alespoň v USA představí ještě letos. Původně bylo zamýšleno, že i evropský Auris se vrátí k legendárnímu jménu, nakonec se tak však nestalo. Toyota na starém kontinentu i nadále riskuje. Ovšem, je nutné připomenout, že v Japonsku se prodává jedenáctá generace Corolly E160 již rok, od května 2012.

Americký model nebude nakonec vycházet z detroitského konceptu Furia, možná některými prvky, jiné připomínají aktuální Camry

. Špionážní fotky prototypů, které se objevily již dříve, nasvědčují, že se bude s největší pravděpodobností jednat o „amerikanizovanou“ verzi japonského modelu. Té ovšem chybí efektní zalomení zadních bočních oken ze studie a je spíše konzervativně tvarovaná, žádné agresivní linky na ní nenajdeme. Nejmenovaný dealer z Kansasu měl na svých stránkách dokonce objednávkový formulář včetně fotografií, byl však záhy stažen.

Pod kapotou se určitě objeví zážehová osmnáctistovka s proměnným časováním a zdvihem ventilů Valvematic, na údaje o výkonech je zatím příliš brzy, současný motor má 98 kW a 174 N.m. Standardem pro americký trh zůstane dle informací magazínu

Car And Driver archaický čtyřstupňový automat. Přímo řazená převodovka však dostane místo stávajících pěti šest stupňů a v nabídce najdeme i bezestupňové ústrojí CVT, Výbavy (kromě základní) ponesou názvy LE, S a Eco, ve vyšších stupních budou obsahovat například kožené čalounění, bezklíčkový vstup a startování tlačítkem, či navigaci.

U nás se prodává aktuálně stále desátá generace sedanu se zážehovými motory 1,3 Dual-VVT-i a 1,6 Valvematic, turbodiesely D-4D zastupuje menší s objemem 1,4 l a větší 2,0 l. Corolla s třináctistovkou a výbavou Terra Cool stojí minimálně 328.400 Kč.

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Avatar - PeterLuk
13. 5. 2013 22:16
Re: hmm, sedan dobry
A u nás sa robia prevodovky do Fordov/Mitsubishi, v Česku a Maďarsku sklá do Volva (V40) a tiež sa u vás robia plasty do Mini.
13. 5. 2013 11:08
Re: hmm, sedan dobry
Nic proti, ale třeba takový palubní počítač pro Avensis vyráběl Panasonic a byl Made in Czech Republic ;-) Pak se tady tuším někde dělají pro Toyotu i volanty s airbagy atd.
Avatar - Pekelná Micinka
13. 5. 2013 00:04
Takto ano, Toyoto
Ten čumák je pěknej, Asie, ale hezky jednoduchá. Při spodní hraně té chromové lišty bych umístil od světla se táhnoucí, zúžující se pruh LED pro denní svícení. Předpokládám-li, že ten poloprůsvitný materiál z konceptu se do série nedostane.
Avatar - wladyk
12. 5. 2013 22:55
Re: Peugeot 308 sa začína predstavovať...
Koho to zajímá? Navíc srovnávat Francouze s Japoncem?
Avatar - PeterLuk
12. 5. 2013 22:22
Peugeot 308 sa začína predstavovať...
Aj niečo iné sa predstavuje: www.autoforum.cz/bleskovky/peugeot-308-2… />
Z fotiek vidno predok a prístroje ako na 2008smičke.