Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Triumph Motorcycles se pokusí o nový světový rekord (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britský výrobce motocyklů oficiálně potvrdil, že se letos pokusí o překonání rychlostního rekordu pro jednostopé stroje.

Triumph Motorcycles se letos v srpnu vrací na solné pláně v Utahu, které daly jméno Bonneville nejslavnějším modelům této značky již ve druhé polovině padesátých let.

Cílem britského výrobce motocyklů je pokořit rekord v podobě rychlosti 605,697 km/h, který drží od roku 2010 jezdec Rocky Robinson se svým proudnicovým strojem Top Oil-Ack Attack.

Britové míří na solné pláně se strojem, který podle FIM (Federation Internationale de Motocyclisme) patří do divize C, a klasickou motorku vlastně připomíná jen počtem kol, jejichž větší část je ukryta v aerodynamicky tvarované karoserii z uhlíkových vláken.

Triumph Infor Rocket je dlouhý 7772 mm, široký jen 610 mm a vysoký 915 mm. Jezdec sedí za předním kolem s nohama nataženýma dopředu. K pohonu jsou použity dva řadové tříválce původem ze sériového modelu Triumph Rocket III, které jsou zde uloženy mezi jezdcovými zády a zadním kole.

Ve své sériové podobě má jeden tříválec objem 2294 cm3, z nějž poskytuje 109 kW (148 k) při 5750 min-1 a točivý moment 221 N.m při 2750 min-1.

Pro rekordní stroj byly ovšem oba použité motory náležitě upraveny a i díky přeplňování se Infor Rocket může pochlubit celkovým výkonem okolo 746 kW (1014 k) při 9000 min-1.

Do stísněného kokpitu při rekordních jízdách usedne čtyřiatřicetiletý závodník Guy Martin, který se proslavil především svými výkony na Isle of Man TT. Tento jezdec se měl pokusit o rekordní jízdu se strojem značky Triumph již v loňském roce, ale při závodě Ulster GP se zranil a rekordní jízda se musela posunout až na letošní rok.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)