Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tunel Blanka: Arbitráž skončila, Praha musí zaplatit miliardu korun

Jan Mička
Diskuze (13)
Arbitráž kvůli tunelu Blanka skončila po více než osmi měsících. Praha musí Metrostavu zaplatit všechno do poslední koruny.

Před polovinou letošního ledna se rozjela arbitráž ohledně problematického tunelu Blanka. Šlo o spor mezi Prahou a firmou Metrostav, především pak o neproplacené faktury za stavební práce. Obě strany se nemohly dohodnout, zhotovitel dokonce zastavil práce a předpokládané otevření ohromné stavby bylo v nedohlednu. Nyní je ale ve všem jasno – na vině je Praha a musí zhotoviteli všechno zaplatit.

Rozhodnutí padlo včera v odpoledních hodinách. Podle informací ČTK musí Praha zaplatit zhotoviteli i poslední dlužnou miliardu, přičemž velká část sumy padne na dokončení problematického Trojského mostu. Přestože měl být tunel původně hotov již v roce 2011, ani v tuto chvíli nelze přesně říci, kdy ke „slavné“ chvíli dojde. V první fázi bude otevřen právě Trojský most a to již na začátku října, se samotným tunelem je však problém. Zatím totiž byla dokončena akorát stavební část, ovšem chybí instalace technologií od ČKD Praha DIZ.

V otázce termínu otevření tunelu Blanka se neoficiálně hovoří o dubnu příštího roku, stanovisko se však ještě pravděpodobně změní. Zcela mimo původní předpoklady je také cena – zatímco v době plánování projektu, který vznikl za dob primátora Pavla Béma, se náklady odhadovaly na 21 miliard korun, nakonec to bude skoro 37 miliard.

Jan Mička
Diskuze (13)
25. 9. 2014 22:23
Termín
Podle mě tady v Čechách vůbec nemají dávat nějaké termíny. Než ten tunel bude hotov , možná Praha už ani nebude. Dále: Kde je objíždka aby se nemuselo na jižní spojku? Už dávno by měla být hotová. Další: Ted se ,,staví,, D1 na třiceti místech naráz, a kdykoli jedeme kolem, tak stroje stojí, nikdě ani duše. V jednom kuse omezený provoz. Jo, čas, aby v klidu se dalo peníze posílat i někam jinam.
Avatar - Hammunasakra
25. 9. 2014 20:35
Re: Tunel Pavla
:yes: >:D
Avatar - Hammunasakra
25. 9. 2014 20:35
Re: Fajn
Zkus si trochu aktualizovat informace vo co de. No možná nejen trochu >:D
Avatar - Hammunasakra
25. 9. 2014 20:34
Re: Fajn
Já bych ho snad radši poslal na ten Krym - a na doživotí. A viník je jednoznačnej - Pavel Bém
Avatar - Hammunasakra
25. 9. 2014 20:32
Re: není problém
Lamentuješ na špatnym místě. Blanka byl volební hit Pavla Béma a ten se dneska snaží dostat na místo ředitele Evropskýho monitorovacího střediska drog. Garantoval že Blanka bude vo deset miliard levnější a touhle dobou sme v ní měli už roky jezdit. Už miinulá a současná garnitura na radnici si jen užívá spousty nevypověditelnejch a hlavně úplně blbejch smluv a nejen k Blance ale i k Opencard. Pavlík Bémů byl fakt hodně šikovnej :yes: >:-[]