Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Uvažuje GM o uzavření dalších továren Opelu?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Podle listu WSJ by GM mohl zavřít výrobní závody v Bochumi a Ellesmere Portu.

Americká automobilka General Motors připravuje pro své ztrátové evropské aktivity nový restrukturalizační plán, který by mohl zahrnovat uzavření dalších továren divize Opel. Informoval o tom dnes list Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Závodní rada Opelu však podle agentury DPA takovéto informace popírá.

"Nezaregistroval jsem žádné známky toho, že by GM plánovala porušit stávající dohody, které s námi uzavřela," uvedl šéf závodní rady Wolfgang Schäfer-Klug. Tyto dohody do roku 2014 vylučují zavírání továren a propouštění zaměstnanců.

Podle listu Wall Street Journal nicméně GM zvažuje uzavření závodů Opelu v německém městě Bochum a britském městě Ellesmere Port. Německá továrna zaměstnává přes 3000 lidí a britská přes 2000 lidí.

Automobilka GM za první tři čtvrtletí loňského roku v Evropě prodělala 580 milionů dolarů (téměř 11 miliard Kč). Ztráta nicméně klesla o více než polovinu ze zhruba 1,2 miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Celoroční výsledky hospodaření zveřejní GM příští týden.

Opel se v uplynulých letech dostal do existenčních problémů a skupina GM chystala jeho prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel vlastními silami restrukturalizovat. Opel již v rámci restrukturalizace uzavřel továrnu v belgických Antverpách a zrušil 8000 ze 48.000 pracovních míst, napsala agentura DPA.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)