Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Valerie Thompson je nejrychlejší ženou za řídítky (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Americká závodnice a rekordmanka se stala nejrychlejší ženou na motocyklu se svým rekordním strojem 7 Streamliner dosáhla maximální rychlosti 503,7 km/h.

Valerie Thompson je držitelkou sedmi rychlostních rekordů ze solných plání v Bonneville i závodů NHRA Drag Racing a doposud nejvíce slávy jí přinesly její rekordní jízdy za řídítky BMW S 1000 RR, s nímž dosáhla rychlosti 350,53 km/h.

Tato žena patří k nejrychlejším motorkářům světa a je jednou z mála členek prestižního Bonneville 200 MPH Club a první ženskou členkou Colorado Mile.

Během akce Bonneville Motorcycle Speed Trials pořádané od 27. srpna do 1. září letošního roku se jí podařilo stanovit nový rekord a stát se nejrychlejší ženou na motocyklu s rekordním strojem 7 Streamliner.

Po třech kvalifikačních jízdách absolvovala 1. září dvě jízdy, jejichž výsledkem je průměrná rychlost 294,782 mph (474,4 km/h) na měřené míli, zatímco maximální rychlost byla 313 mph (503,7 km/h). Valerie Thompson k tomuto výsledku uvedla, že o něčem podobném sní od prvního okamžiku své závodnické kariéry.

Denis Manning, tvůrce rekordního stroje 7 Streamliner s přeplňovaným vidlicovým čtyřválcem o objemu tří litrů a výkonu okolo 368 kW (500 k), pak dodal, že Valerii se povedlo dosáhnout maximální rychlosti během tří mil, zatímco stroje této kategorie většinou potřebují okolo pěti mil, aby se rozjely na svou maximální rychlost.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)