Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Věděli jste, že Lotus Elise je pojmenován po této slečně? Po letech se zvěčnila s prvním kusem

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Automobilka Lotus si libovala v názvech modelů začínajících na písmeno E. Minimálně jeden je však ve srovnání s ostatními výjimečný, jmenuje se totiž po vnučce bývalého majitele.

Evora, Exige, Esprit, Elan, Europa. Všechny tyto názvy jste v minulosti mohli ve spojitosti s automobilkou Lotus slyšet. Nejinak je tomu v případě jména Elise, které ovšem není dílem marketingového oddělení, ale bylo modelu uděleno po jedné konkrétní slečně. A právě ta se teď s automobilem setkala.

Pravda, název byl lehce pozměněn, slečna se totiž jmenuje Elisa Artioli. A proč se vůz nazývá právě po ní? Důvod je prostý, jde totiž o vnučku muže jménem Romano Artioli, bývalého vlastníka Bugatti, jenž byl toho času majitelem automobilky Lotus.

Artioli koupil společnost roku 1993 od General Motors a ve vedení byl tři roky. Lotusu se posléze ujal Proton, jenž značku nějakým způsobem řídil až do roku loňského, kdy se stala součástí čínského Geely. I takto krátký čas ale italskému podnikateli stačil na to, aby pro svou vnučku zanechal v automobilovém světe krásnou vzpomínku.

Od chvíle jeho rozhodnutí uplynulo již dvaadvacet let a nyní se Elisa s vozem opět setkala. Šlo o vůbec první zhotovený kousek, jenž začal opouštět výrobní linky. Pro společnost to byl klíčový produkt, vždyť na jeho základech byly vyjma Evory postaveny všechny budoucí modely značky. Elisa se při této příležitosti dokonce svezla po testovacím okruhu. Namísto prvního Elise však usedla do vozů Exige Sport 410 a Evora GT410 Sport.

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Avatar - white label
6. 8. 2018 23:36
Re: Aspoň, že to auto si udrželo nízkou hmotnost.
Já jsem do 69 zamilovaný dodnes. >:-[] ;-)
Avatar - praděda7
6. 8. 2018 22:37
Re: Aspoň, že to auto si udrželo nízkou hmotnost.
Já byl v 69tém zamilovaný do Lotus Europe...............ach jo........ ;-\
6. 8. 2018 20:07
Re: Aspoň, že to auto si udrželo nízkou hmotnost.
Že plkáš zrovna ty...
Avatar - 3_diamanty
6. 8. 2018 16:51
Re: Aspoň, že to auto si udrželo nízkou hmotnost.
vedal tej slecny vyzera skoro ako hrackarske ... neskutocne :-) .... ale mal som tu cest vidiet ho a skutocne aj dnesny mini cooper by bol vedla elise doslova karavan ;-) .. kdeze su tie stare zlate casy sikovnych a kompaktnych neprerastenych aut :*)
6. 8. 2018 13:31
Re: Aspoň, že to auto si udrželo nízkou hmotnost.
Tlk.