Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Více než třetina dětí usmrcených při nehodách nebyla připoutána

Michal Fokt
Diskuze (14)
Je to opruz, stále připoutávat a odpoutávat děti v sedačkách, že? Ale nejnovější studie NHTSA ukazuje, že nepřipoutané děti tvoří třetinu všech, které při dopravních nehodách zemřou.

Každý život, zmařený při dopravní nehodě, je tragédie, pokud je obětí dítě, je to ale ještě smutnější. Nejnovější studie americké organizace NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) přitom poukazuje na to, že v překvapivě velkém množství případů jí bylo možné zabránit. Ptáte se jak? Připoutávat děti do zádržných systémů nebo přinejhorším alespoň klasickým pásem.

Jistě, NHTSA neobjevila Ameriku, říkáte si asi, na to by přišel bez nutnosti provádění nákladných studií i trošku důvtipnější lidoop, co si ovšem v tom případě myslet o těch dospělých, kteří děti v autě nepoutají? S odvoláním na průzkum, provedený koncernem General Motors, jezdí v autě s nepřipoutanými dětmi čtvrtina dospělých Američanů!

NHTSA zjistilo, že více než třetina(!) smrtelných zranění dětí do 13 let při dopravních nehodách připadá na ty, které nebyly zapnuty v zádržných systémech nebo připoutány pásy na běžných sedadlech. V řeči čísel to v USA za loňský znamená téměř dvě dětská úmrtí denně a 338 zraněných. Současně se ukazuje, jak snadno podléhají (určitě nejen) Američané iluzi bezpečných velkých aut.

Nejvíce smrtelných dětských zranění zjistilo totiž NHTSA ve vozech SUV (55 %) a pick-upech (41 %). Překvapí ale určitě 40 % úmrtí v rodinných vanech (MPV), naopak zodpovědnější se zdají být dospělí v osobních autech, na které připadá jen 24 % fatalit. Záleží pochopitelně i na dalších okolnostech a automaticky tedy neznamená, že by se při připoutání ta třetina smrtelných zranění nestala, nicméně řadě z nich by zcela jistě zabránit mohlo.

Agentura ale má i dobrou zprávu. Odhaduje, že v období 1975-2011 pomohlo používání zádržných systémů u dětí do pěti let věku zachránit přibližně deset tisíc životů, přičemž jen v roce 2011 to bylo přes 260.

A jak jste na tom vy - na poutání kašlete nebo se bez něj naopak vůbec nerozjedete? Nebo snad někdy zhřešíte, pokud "jedete jen kousek"?

Michal Fokt
Diskuze (14)
Avatar - Julča
24. 9. 2013 11:39
Re: Tak to nechapem!
Sy padlý na hlavu, to si myslíš že mám vodičék!? HA HA netřeba!
24. 9. 2013 08:52
Re: Tak to nechapem!
Ad1: To myslis v tom LOGANE????? 8-s :no:

Ad2: To akoze mas tolko guraze nepriputat vlastne potomstvo? OMG!!!!!!!!!!

Ad3: Ked to do teba niekto napikuje, mozes mat vedomosti a schopnosti ake chces, ostatnych vodicov neovplyvnis.

Ad4: Ak si ten text myslel naozaj a nebol to sarkazmus, tak by som ti zobral vodicak radsej!
Avatar - Julča
24. 9. 2013 08:02
Tak to nechapem!
Ked idem s rodinou 7 detí, žádné není pripůtané a všeci v porádku! Ked neumí rádně chodit at radejí nikoho nevozí!
23. 9. 2013 21:28
Re: Je statisticky dokázáno...
Áno, keby to napísali v zmysle, že tretina detí usmrtených pri autonehodách by prežila, ak by boli pripútané, bolo by to o inom. Pripútať sa nie je recept na prežitie, ale istou prevenciou pred najhorším áno.
Takže súhlas, máš pravdu.
23. 9. 2013 17:00
Re: přesně tak...
statisticky nejvic lidi zemre v posteli.
takze lezet v posteli je daleko nebezpecnejsi, nez třeba lezt po skalach?
to je podobne demagogickej vyklad jako ten tvuj