Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jaké auto je nejlepší na světě?

Martin Vaculík
Diskuze (23)
Martin Vaculík si myslí, že nejlepší auto na světě je Toyota Land Cruiser 100. A má pro to pádné argumenty. Do rukou se mu navíc dostal opravdu unikátní kousek.

Když v roce 1998 řada 100 nahradila předchozí Land Cruiser 80, šokovala velmi sofistikovanou technikou. Místo dvojice tuhých náprav přišel přední lichoběžníkový závěs a místo klasických pér pak unikátní hydropneumatický systém AHC + AVC s udržováním stálé světlé výšky bez ohledu na zatížení, možností jejího zvýšení v terénu a elektronicky řízenou proměnnou účinností tlumičů.

Existují i vozy bez tohoto systému, stejně jako lze vzácně narazit na manuální převodovku, mimo Evropu pak dokonce i s atmosférickým dieselem 4,2 litru (u nás vždy 4.2 TD, přímý vstřik, radiální elektronicky řízení čerpadlo Denso, 150 kW, 430 Nm) či s tuhou nápravou vpředu - takový vůz s karosérií ze stovky ale podvozkem vlastně z předchozí řady 80 se označuje LC 105. Auta, která potkáte v evropských bazarech, však jsou v naprosté většině případů lidově řečeno plná nálož - aspoň co se motorizací a techniky podvozku týče.

I odborníka překvapí, jak málo příklon ke složité technice ovlivnil terénní dovednosti auta, které stále mívá uzávěrku centrálního a v dieselových verzích i zadního (jinak automatický trakční systém pracující nečekaně plynule). Hlavně však šokující je, jak dobře ta složitá technika i po letech funguje.

Bezpříkladná kombinace komfortu, terénních dovedností, robustnosti a technické úrovně existovala i v obzvláště luxusním balení Lexus LX 470, bohužel ne pro Evropu. Minimálně jedno takové auto zde však už "od novoty" jezdí - nechal si jej dovézt Anthony James Denny, zakladatel firmy AAA Auto. A byť si mohl koupit co chtěl, tak s autem jezdil od roku 2005 až do 2018, kdy natrvalo přesídlil do rodné Austrálie.

Prodal jej Jindřichovi Topolovi, kterého znají zejména čtenáři Světa motorů skrz jeho vynikající komentáře k ojetým autům. Kdo je čte a autům rozumí, tak ví, že odborností násobně přesahují vše, co kdy který "hlavoun" z áček, jiných bazarů i automobilek v médiích předváděl.

Kdo unikátní model neznal, a video ho navnadilo k hlubšímu zájmu, přijde si na své hned v pondělí ve dvanáctém letošním čísle Světa motorů.

Martin Vaculík
Diskuze (23)

Doporučujeme

Avatar - Onyx
26. 3. 2019 08:58
LX470
..stal asi pred mesicem v bazaru vedle nasi firmy. Dovezenej ze statu. Facelift, ale jeste ne ta posledni nejvykonnejsi verze V8. Najeto asi 107000km a chtel za to pan 450t CZK a kdyby to jen trochu slo, tak bych do nej bejval sel. Nez jsem se rozhoupal, uz byl pryc. Super faro. A tuhle video recenzi jsem si teda neskutecne uzil! Dekuji :yes:
20. 3. 2019 10:47
Re: Naj auto ?
Dá se to říct i racionálněji. Dává to celé smysl. Většina aut se prodá do firem, češi na nové nemají. A jaké je nejlepší firemní přibližovadlo, které mohou češi zneužít co nejlépe i pro rodinné účely ? No přece kombík. Opravy neplatí, z jejich kapsy to nejde, takže spolehlivost je vlastně jedno.

No a když už to mám doma, tak to přece musím vychválit, jak je to super. To by bylo, abych si pohanil vlastní auto. No a protože fleet je u nás Škoda, tak jsou podle místních teoretiků co jezdí firemníma Rapidama nejlepší koncernové kusy ftédéíčku fčipu fmetle na hlínách. Až to bude konkurenční značka, tak bude zase nejlepší konkurence.

Spíše menšina lidí u nás seděla v čemkoliv jiném. Preference se rychle mění s tím, jakmile jsou peníze vynaloženy plně z vlastní kapsy, z vlastníma rukama vydělaných peněz. To jsou potom kombíky a módní krabice spíše okrajovka.
Avatar - JirkaV8
19. 3. 2019 13:59
Re: Tahle Toyota na to označení jistě aspiruje
Auto je to samozrejme velmi vyborne. Hrobove ticho a uznale pokyvovani hlavou opravdu muze byt :yes: Odolnost kuze a korozivzdornost ma ale rezervy. Zalezi vsak, co kdo potrebuje. Vetsina lidi chce levne do prace a Kauflandu. Aby se nej na nemuselo moc sahat a nezralo, tecka. Pak jsou ulice plne neceho mezi Loganem a Oktavkou.

ps: "auto neni od zadneho blbce, auto je od pana Topola". Ahaaa, blbce ne njn. Ale toho, co blbce dela ze zakazniku >:-[]
Avatar - Ada je zase tady
18. 3. 2019 15:19
Re: Tahle Toyota na to označení jistě aspiruje
ano :yes:
Avatar - mariov8
18. 3. 2019 09:23
Re: Servis
To nepíšeš ale o odolném autě, ale o autě servisně levném! To jsou dvě věci! Nemusí, ale mohou, se i setkat. :-!