Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Microsoft představuje systém Windows pro auta

David Bureš
Diskuze (18)
Systém Windows in the Car je reakcí Microsoftu na dříve představený systém CarPlay od Applu, Google teprve svůj multimediální systém představí.

Počítačové firmy spolu nebojují jen v oblasti elektroniky, ale nově také na poli automobilů. Google, Apple nebo Microsoft už spolupracovaly na vývoji multimediálních systémů pro auta, nyní pracují na systémech propojující auta s chytrými telefony. Nový systém od Microsoftu se jmenuje Windows in the Car a prezentován je prostřednictvím přiloženého videa.

Díky novým systémům může dojít k integraci funkcí chytrých telefonů do automobilu. Díky tomu nepřekvapí, že design menu systému Windows in the Car připomíná dlaždice operačního systému Windows 8.

Multimediální systém Windows in the Car umožňuje práci se známými aplikacemi jako Pandora a Spotify, které jsou určené pro streamování hudby. Aplikace Trapster zase ukazuje červená světla na semaforech nebo radary měřící rychlost auta.

Vedle těchto aplikací je pomocí systému možné ovládat také tradičnější funkce auta – jako klimatizaci nebo navigaci. Díky systému může řidič také zavolat na zvolené telefonní číslo nebo si přečíst textové zprávy a e-maily, které může nahlas přečíst i sám systém.

Windows in the Car je zatím ve fázi prototypu, ne všechny funkce zatím pracují tak, jak mají. Během prezentace například nefunguje nastavení navigace.

Microsoft během prezentace neuvedl, v jakých automobilech by se Windows in the Car mohl objevit. Firma ale spolupracuje například s Fordem, Fiatem, Nissanem a Kiou. S Fordem a Kiou ale také spolupracuje Apple, jehož partnery jsou dále třeba Ferrari, Mercedes-Benz a Volvo. Google zase pracuje s GM, Audi či Hondou.

V budoucnu se může více systémů objevit v jednom autě. Mercedes-Benz například uvedl, že nová generace třídy C je již dostupná se systémem CarPlay na bázi operačního systému iOS 7 od Applu, v budoucnu však vozy této značky dostanou rovněž Android od Googlu.

David Bureš
Diskuze (18)
10. 4. 2014 06:33
Re: Windows
kazdy system je deravy, tie systemy, ktore nie su tak na ociach a nevydavaju kopu zaplat neznamenaju, ze chyby nemaju.
Rovnako ako auta, na ktore nie su zvolavacky neznamena, ze su bez systemovych chyb.
10. 4. 2014 06:32
language pack
A bude si treba kupit language pack od MS ked si budem chciet zmenit jazyk?
Pri starte sa mi system zaktualizuje pomocou msupdate a budem cakat, kym neprebehnu percenta s hlaskou pockajte, kym sa system windows nakonfiguruje, system nevypinajte?
Bude aj start tlacitko?

9. 4. 2014 14:40
Re: Windows in the Car
1) ano
2) ne
Avatar - Inferius
9. 4. 2014 08:49
Windows
Děravé Windows ještě mít v autě........Microsoft si asi dělá legraci >:D
9. 4. 2014 07:26
Re: Windows in the Car
Mělo by to tak být. Ale na jejich systém jsem ódy neslyšel. ;-) Nevím, co přesně používal Fiat, ale BMW myslím CE, tedy embedded verzi, mám takový pocit, že to byl dokonce derivát určený pro automobilový průmysl.