Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzácná MTX Tatra V8 v Kopřivnici! Muzeum vystavuje všechny tři vyrobené kusy

Marek Bednář
Diskuze (17)

Vidět jednu je zázrak, vidět vedle sebe všechny tři je v podstatě nemožné. Přesto se to návštěvníkům kopřivnického muzea automobilky Tatra může podařit, stihnou-li se tam dostat během nejbližších měsíců.

Když kopřivnická Tatra ještě vyráběla i osobní auta, ve spolupráci s firmou Metalex dokázala zkraje 90. let minulého století přivést na svět supersport. Mimoděk stvořila jedno z nejvzácnějších aut na světě – MTX Tatra V8, jak se vůz jmenuje, existuje jen ve třech exemplářích.

Jeden je bílý, druhý je červený a třetí je černý. Ten bylo možno ještě před několika lety vidět v muzeu sportovních vozů v Lánech na Kladensku, jenže toto muzeum je dnes už zavřené. Člověk si tak tento klenot československého automobilového průmyslu v poslední době mohl běžně prohlédnout jen na fotkách. A všechny tři vedle sebe se takto sjely veřejně vůbec poprvé. 

Video se připravuje ...

Až donedávna, kdy se červený kus mihnul v díle The Grand Tour zvaném Eurocrash, v němž Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May navštívili několik evropských zemí a projeli se s auty, o jejichž existenci většina západního světa vůbec nemá ponětí. U této příležitosti se věci daly do pohybu a jedním z výsledků je právě kopřivnická výstava.

Sešla se tu celá tříkusová výrobní série, a to navzdory řadě nesnází, mezi které patří i fakt, že muzeum muselo navýšit své pojistné krytí, aby extrémní hodnotě těchto tří aut stačilo. Vozy tu budou vystavené zhruba tři měsíce.

Marek Bednář
Diskuze (17)

Doporučujeme

Avatar - eLzyx
5. 12. 2023 16:12
Re: MTX plánuje 10ks nových
na bazoši jsem třeba našel shořelou 613 s doklady. Nebo je tam jedna předrenovační za 90. Tak třeba z nich. Jde jen o ty doklady. Zbytek se bude stejně vyrábět znovu.
Motorů je taky pořád dost. Spíše bych měl obavy o převodovky, zejména pokud by člověk chtěl pětikvalt.
Avatar - Barrichello
5. 12. 2023 11:55
Viděl sem naživo jen jednu
tu červenou na Legendách.
Avatar - Barrichello
5. 12. 2023 11:54
Re: MTX plánuje 10ks nových
Pak je záhada jak to chcej postavit v původní stylu a taky kde seženou 10 motorů z Tatry 613 :-)
4. 12. 2023 22:00
Re: MTX plánuje 10ks nových
Já MTX V8 obdivuji od chvíle co jsem se o ní dozvěděl. Ale dnes za deset bych vybral něco jiného, asi nějaké V12 s koněm ve znaku.
Avatar - eLzyx
4. 12. 2023 20:45
Re: MTX plánuje 10ks nových
Majitelům to prý nevadí. A aspoň to potvrdí minimální cenu 10M Kč