Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Záchranářská ulička: Pravidla, která se sluší připomenout. A jeden odstrašující případ k tomu

Stanislav Kolman
Diskuze (17)

V průběhu letních prázdnin plánujeme v autech ty nejdelší cesty, ať už na chalupu či dovolenou k moři. Nyní je tedy ideální čas si připomenout, jaká pravidla se pojí s tvorbou záchranářské uličky.

Ve velkém se o ní hovořilo na podzim loňského roku. A není se co divit. Po dlouhé době se totiž měnila pravidla ohledně tvorby záchranářské uličky. Na tuzemských silnicích o vícero pruzích se totiž ulička pro policii, hasiče a záchranáře tvořila jinak než v okolních zemích. Ke změně došlo 1. října díky novele zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Ještě než se o záchranářské uličce pobavíme, připomeňme si oficiální znění zákona: „Není-li dálnice nebo silnice pro motorová vozidla s nejméně dvěma jízdními pruhy volně průjezdná z důvodu kolony stojících nebo pomalu jedoucích vozidel, jsou řidiči vozidel povinni vytvořit mezi jízdními pruhy prostor pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy; při tom smějí vjet na krajnici nebo na střední dělící pás. Jsou-li v jednom směru jízdy více než dva jízdní pruhy, vytváří se tento prostor mezi jízdním pruhem, který je nejvíce vlevo, a k němu přiléhajícím jízdním pruhem. Do tohoto prostoru smějí vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, vozidla správce pozemní komunikace a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích.“

V praxi to znamená, že záchranářská ulička vzniká vždy mezi levým nejrychlejším pruhem a těmi zbylými, přičemž má být alespoň tři metry široká. Dříve ji řidiči měli vytvářet naopak, tedy mezi krajním pravým pruhem a pruhy k němu přiléhajícími. Nově záchranářskou uličku tvoříme stejně jako ostatní evropské státy včetně Německa, Rakouska či Slovenska.

Definice toho, kde má záchranářská ulička vznikat, je jednoduchá. Existuje však i „tahák“ v podobě pravé ruky, kde palec symbolizuje levý pruh, ostatní prsty pak další jízdní pruhy. Šikovnou grafiku a velkou reklamní kampaň k novým pravidlům vytvořil už na podzim loňského roku BESIP, oddělení Ministerstva dopravy ČR. V níže přiloženém videu si můžete připomenout, jak přesně má tedy ulička vznikat:

Video se připravuje ...

Důležité však není jen to, kde má záchranářská ulička vzniknout, ale také jak. I o tom ostatně zákon hovoří. Připomíná, že uličku pro záchranné složky máme tvořit, už když do kolony dojíždíme, ne až v momentě, kdy za sebou slyšíme výstražné houkání. Právě tohle totiž může cestu záchranných složek k místu nehody rapidně urychlit.

Co nedělat v záchranářské uličce

Ani by nás nenapadlo vypíchnout fakt, že běžný motorista nemá v záchranářské uličce co dělat (ostatně za to hrozí pokuta až 2.500 Kč). To bychom ale nesměli vidět níže přiložený příspěvek, který na Twitteru publikoval Jan Beránek. Přiložené fotografie ukazují dálnici D7 u Slaného, kde se některým řidičům nechtělo čekat v koloně, tudíž se otočili a právě záchranářskou uličkou zamířili opačným směrem k nejbližšímu sjezdu.

K něčemu takovému by v nejkrajnějším případě skutečně mohlo dojít pod taktovkou Policie ČR, ta ale v danou chvíli řidičům nic takového nepovolila. Motoristé tak kvůli ušetřenému času riskovali nejen vlastní zdraví, ale rovněž zdraví někoho, kdo třeba na začátku kolony potřeboval pomoc. Jen připomeňme, že za přestupek couvání, otáčení nebo jízdy v protisměru na dálnici hrozí pokuta od 5 do 10 tisíc korun, jakož i odebrání řidičského průkazu na jeden rok či sedm trestných bodů v bodovém systému.

Stanislav Kolman
Diskuze (17)

Doporučujeme

Avatar - xxc
10. 7. 2019 16:58
Re: ty vole
Problem bude asi v tom, ze ked sa utvori zapcha, tak ludia netusia, co sa stalo, ci to bude chvila, ci na dlho, ci to je semafor, nehoda a pod. V dnesnom svete uz by nemal byt problem pustit nad cestu dron s vysvetlenim.
10. 7. 2019 12:38
Re: nebude to fungovať u nás
Fakt vsetci pustaju sanitku?
https://www.youtube.com/watch?…
10. 7. 2019 12:31
nehody
Vzhledem k tomu ze jsem jezdil po nehodach, tak vim o cem mluvim, narozdil od tatara. A ty si skade? Vy nemate u vas kvalitni web? A zápcha tu :D
10. 7. 2019 11:29
Re: ty vole
:no: Jasne, všetci sú vemená, len ty si boh...
10. 7. 2019 11:25
Re: nebude to fungovať u nás
A ty si skade? Nech je zápcha aká chce a nech je plná cesta volov, ale sanitku s majákmi púšťajú všetci a vždy, inú skúsenosť za posledných 28 rokov nemám. Áno, do vytvoreného koridoru sa tu a tam nejaký expert vopchá, ale vždy až za sanitkou a nie pred ňou.