Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisk největší čínské automobilky vzrostl asi na 10 mld. Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Lídr čínského autoprůmyslu těží ze spolupráce s GM a VW.

Čistý zisk největší čínské automobilky SAIC Motor ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 47 procent na 3,7 miliardy jüanů (zhruba deset miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Za růstem zisku stála silná poptávka po automobilech, které SAIC vyrábí s partnery General Motors a Volkswagen.

Čtvrtletní zisk mírně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali v průměru na 3,6 miliardy jüanů. "SAIC si vede lépe než většina jejích rivalů, protože GM a Volkswagen jsou v Číně dobře zavedenými značkami," uvedl analytik Čchen Li-ang ze společnosti Huatai Securities.

Automobilka SAIC podobně jako její čínští konkurenti doufá, že se po úspěchu na domácím trhu prosadí také globálně. Firma tento měsíc uvedla, že by mohla koupit podíl v General Motors v rámci primární nabídky akcií amerického podniku plánované na listopad.

Čína loni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Za růstem stála z velké části vládní opatření na podporu poptávky.

Čínské sdružení automobilových výrobců (CAAM) tento měsíc předpovědělo, že prodej automobilů v Číně by se v letošním roce mohl zvýšit o čtvrtinu na 17 milionů vozů z loňských 13,64 milionu. Tempo růstu by podle této prognózy zpomalilo z loňských 46 procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)