Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Znovuzrození Faraday Future? Konkurenta Tesly zachraňuje finanční injekce z Číny

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Čínský výrobce elektromobilů se pasoval do role konkurenta americké Tesly, v posledních měsících se však potýká s finančními problémy a vypadalo to, že zcela zanikne. Nyní je ale všechno jinak.

Minulý rok to se společností Faraday Future vypadalo bledě. Zastavila stavbu výrobního závodu v Nevadě a zakladatel Jia Yueting se kvůli dluhům musel vypořádat se zmrazeným účtem, když se objevil na černé listině čínských úřadů.

Nakonec se ale zdá, že se automobilka z krize dostane, na konto značky totiž putuje nemalá finanční injekce. Společnost Evergrande Health, jež patří pod křídla obrovské čínské skupiny Evergrande Group, se stala největším akcionářem firmy, když koupila 45% podíl Faraday Future za celkovou částku dvě miliardy dolarů (45 miliard Kč).

Tamní tržní analýzy přitom naznačují, že podíl už dávno takovou cenu nemá. Dohoda totiž vznikla již v listopadu 2017, avšak podle tamních prognóz by na koupi stejné části firmy nyní stačilo „jen“ 860 milionů dolarů. Jenže podepsáno bylo už v roce minulém, tudíž musí čínští investoři vysázet na stůl více než dvojnásobek.

To dává značce šanci nadechnout se a oživit tak plány na stavbu výkonného elektrického modelu FF91. Yueting sice zůstává v čele společnosti, už jej ale nedoprovodí Tony Nie, bývalý manažer Lotusu a jeden ze tří zakladatelů Faraday Future. Na počátku roku funkci viceprezidenta opustil.

Na model FF91 automobilka již v loňském roce otevřela registrace. Vábila na impozantní pohon, dvojice elektromotorů v útrobách poskytuje výkon 773 kW (1050 k) a točivý moment 1800 N.m. Z klidu na 96 km/h akceleruje vůz 2,39 s a dle NEDC se dojezd na jedno nabití pohybuje okolo 700 km. Třešničkou na dortu byl pak rychlostní rekord z Pikes Peak, kde ses vůz stal s časem 11:25.082 s nejrychlejším produkčním elektromobilem.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)