Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Acura Concept SUV-X: Japonci proti Q3, X1 a GLA

Michal Fokt
Diskuze (6)
Na množící se prémiová malá SUV reaguje i japonská Acura, která představuje studii jejich konkurenta. Má být určený primárně pro Čínu, není ale pochyb o tom, že půjde o globální model.

Prémiové automobilky stále rozšiřují své portfolio modelů směrem dolů a kromě klasických kompaktních hatchbacků, které se už staly až na výjimky běžným standardem, jsou v poslední době v kurzu malá SUV. Sportovně-užitkové vozy jsou dlouhodobě populární jak u zákazníků, tak u automobilek, které za ně mohou žádat více peněz, než za klasické modely. Dnes už je má v nabídce BMW i Audi a na spadnutí je i jejich alternativa od Mercedesu.

Nyní na tento trend reaguje i japonská Acura, která v Šanghaji představila studii SUV-X. Charakterizuje ji jako vůz s ostrým designem i jízdními výkony a současně ekologickou šetrností malého vozu a všestrannou využitelnost SUV. Zdá se být jisté, že bude technicky vycházet ze studie Honda Urban SUV a bude tedy využívat platformu malého MPV Jazz, žádné bližší technické podrobnosti však prozatím nezazněly, což svědčí o tom, že realizace nejspíš ještě chvíli potrvá.

Pro Acuru i Čínu jde o dost významný model. Je to totiž v 27leté historii značky vůbec první koncept Acury, jenž má světovou premiéru mimo Severní Ameriku, což signalizuje ambice Acury dávat větší důraz i na ostatní světové trhy. Současně Japonci SUV-X prezentují jako vůz, určený primárně pro Čínu, ačkoli by se měl prodávat na všech trzích, kde je japonská prémiová značka zastoupena. Bude to také první Acura, která se v Číně bude v následujících letech vyrábět.

Michal Fokt
Diskuze (6)
Avatar - Ham.
22. 4. 2013 14:32
Ty čínské modelky z autosalónu
a tohle jdou docela dobře dohromady. :-)
Avatar - Choochoo
22. 4. 2013 14:22
Re: koncept
Mne asi vadi nejvic ten bok, taky mi to moc celkove nesedlo.
Radsi bych neco ve stylu MDX, trochu zmensene ;-)
Avatar - TeeJay
22. 4. 2013 13:27
Re: koncept
Mluvilo se o tom, ale nejsem si jistý, že to byla oficiální informace, na rozdíl od Ruska, které bylo potvrzeno, ale odloženo. Ani nevím, jestli už tam Acura je nebo ne. Na vstup Acury do Evropy by byla špatná doba a ani teď to nebylo ideální, ale potenciál se tam už teď rýsuje.
Avatar - pelikoš
22. 4. 2013 13:10
Re: koncept
myslím, že před krizí zvažovali vstup do eu. zatím jen z japonské prémie lex a infiniti. infiniti chybí, alespoň u nás rozsáhlejší prodejní síť. byl jsem před 14 dny v paříži a tam infiniti jezdilo docela dost
Avatar - TeeJay
22. 4. 2013 13:06
Re: koncept
Od fanouška nudné šedi VW pocta jako hrom. Když k tomu úpřidám, že mně přijde zajímavý i zadek, bude to hodně zajímavá záležitost. Souhlasím, že v Evropě se konkurence bát nemusí, tam totiž Acura nepůsobí ;-) ale v Americe už by to mohlo být trošku jinak. :-! Hodně bude záležet na tom, jaké motory tam Acura dá, protože ten design bude velké lákadlo. :-) :yes: